Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att få vård

Annons

Landstingsfullmäktiges budget för de kommande åren antogs i ett kärvt ekonomiskt läge såväl för landstinget som andra landsting i vår närhet.

Trots detta presenterade vi som rödgrön landstingsledning en plan med strategiska satsningar inom viktiga områden för västmanlänningarna.

Mot detta stod oppositionens förslag som kan sammanfattas med privatisering, bolagisering och utförsäljning.

Alliansen vill att familjeläkarverksamheten bolagiseras, kvinnomottagningen i Köping läggs ut på entreprenad och att ett aktiebolag kallat Västmanlands specialistoperationer AB säljer operationer till andra landsting och länder. Ekonomisk vinst sätts före kvalitet och tillgänglighet för patienterna.

Vår fasta övertygelse är att hälso- och sjukvården bäst styrs utifrån människors behov och inte enskilda företags vinstintresse.

Vår landstingspolitik syftar i stället till att göra Västmanland mer hälsosamt, jämlikt och grönt. Det är inom dessa områden som våra satsningar fokuseras:

x Kvalitetsförstärkningar i vården. Möjligheten att bota svåra sjukdomar utvecklas ständigt. 2012 gör vi satsningar på att förbättra vården av cancersjuka, bland annat genom deltagande i bildandet av ett regionalt cancercentrum samt spetssatsningar inom kolorektalcancer och brösttumör.

x Folkhälsa. Många sjukdomar kan förebyggas genom sunda levnadsvanor. 2012 permanentas de framgångsrika hälsocentren i Fagersta och Västerås. Under 2013 planeras öppning av ytterligare två hälsocenter i länet.

x Tillgänglighet. Det måste bli lättare att komma i kontakt med vården. I samband med akutmottagningens flytt till nya lokaler ska kravet på remiss för akuta besök ses över. Satsningar på ledningsläkare inom kirurgi och ortopedi på akutmottagningen gör vistelsetiderna kortare.

x Miljö. 2012 inleder vi en långsiktig satsning på kollektivtrafiken genom att avsätta 17 miljoner kronor för bland annat en förstärkning av stomlinjenätet. 2012 görs en miljöutredning som en del av de nödvändiga förberedelserna för att 2013 starta ett internt miljöarbete som ska resultera i att landstinget miljöcertifieras.

x Trygga kompetens. 2012 tar vi ett samlat grepp för att på flera plan möta personalbristen. Samarbetet med läkarutbildningen i Örebro fördjupas genom ytterligare AT-läkartjänster. Dessutom inleds arbetet med att se över hur intern försörjning kan utvecklas.

Landstingsstyrelsens ordförande,

Juha Rundgren, V, och Lars Flodin, MP,

Landstingsråd

Denise Norström, S,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons