Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusare tider för Norberg

Annons

Det skrivs om att Fagersta och Norbergs kommuner kan slås samman. Det blir i så fall en ny kommunsammanslagning som innebär att mindre kommuner uppgår i de större eller går samman och bildar en större enhet.

Det är den ekonomiska krisen som driver fram sådan centralisering. I den stilen fortsätter det i och med regionindelningen som snart kommer.

Storskalighet anses vara den struktur som passar oavsett de ekonomiska förutsättningarna. För närvarande är centraliseringen den metod som befrämjar sparandet.

Tidigare kommunsammanslagningar ansågs rationella och ansågs som ett sätt att under högkonjunktur kunna bygga välfärden.

Att Sveriges samhällsstruktur förändras mot fortsatt centralisering tjänar andra syften än den utlovade är nu uppenbart.

Med EU är det inte längre Sverige som beslutar om landets struktur. Kapitalet med EU beslutar över huvudet på både statliga, regionala och kommunala beslutsfattare.

Vart tar demokratin vägen? I dag går centraliseringen ut på att vi ska anpassas till den finanskris som drabbat euroländerna.

Fagersta och Norberg borde kunna stå på egna ben. De rika malmfyndigheterna kan göra att gruvbrytningen få sin renässans, ty olika metaller är nu eftertraktade på världsmarknaden.

Otänkbart är inte att vi kan få se en blomstrande Bergslagsregion med Norberg som centrum.

Sven-Olov Degerman, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons