Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måltiden för äldre ska vara dagens höjdpunkt

Att få äta den mat man tycker om och längtar efter är ofta en höjdpunkt i vardagen för många.

Annons
Dukat för fest. Äldre bör få bestämma över sina måltider, anser pensionärsorganisationen SPF som tycker man ska lyssna på Carl Jan Granqvists uppmaning att göra måltiderna till en höjdpunkt.Foto: Janerik Henriksson/TT

Men för oss seniorer är det inte alltid så – trots att näringsrik och vällagad mat är särskilt viktigt för livskvaliteten på äldre dagar.

Bra måltider inom äldreomsorgen är grundläggande för att förbygga sjukdom och undernäring samt för att bidra till välbefinnande. Men en enkätundersökning till landets kommuner som SPF Seniorerna gjort visar att i endast 1 av 10 kommuner har äldre med hemtjänst möjlighet att välja mellan olika matleverantörer som lokala restauranger, kommunens centralkök eller livsmedelsaffärer. Där det inte finns olika matleverantörer är det dessutom bara i 4 av 10 kommuner som de äldre kan välja mellan fler än två olika rätter.

Att som enda alternativ få matlådor hemlevererade betyder inte alltid att maten håller låg kvalitet. Men de ofta enformiga matlådorna kan leda till att äldre inte äter tillräckligt eller inte alls. Kan den äldre heller inte välja bort mat som man inte tycker om ökar risken för undernäring och en sämre livskvalitet. Vi seniorer måste kunna påverka måltiderna i omsorgen i större utsträckning än i dag.

Vi uppmanar därför länets kommuner att ge äldre människor som får mat genom hemtjänsten att kunna välja mellan olika leverantörer av mat. Detta kan göras genom upphandling eller lagen om valfrihet. Vi menar också att det är på tiden att Livsmedelsverkets förslag på en nationell satsning på äldres måltider genomförs av regeringen.

Refererar också till Carl Jan Granqvists föreläsning ”Måltiden i tid och rum” 5 november på Kyrkbacksgården inom projektet ”Må bra förläng de goda åren” som SPF Seniorerna har tillsammans med PRO, SV, ABF och Landstinget Västmanland, där hans råd bland annat var att vi ska äta det vi tycker är gott och att göra måltiderna till höjdpunkter under dagen.

Även på äldre dagar ska vi kunna påverka våra måltider och få mat som vi gillar och kan känna doften och smaken av.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons