Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många fattigpensionärer

Annons

Jag skrev till Skattebetalarna och frågade om antalet fattigpensionärer och hur många de är. Jag trodde det rörde sig om 30-40 000. Chocksiffran kom – antalet är 800 000!

Vart har våra pengar tagit vägen? Vem har förskingrat dem? Har ett land någonsin sett ett värre bedrägeri? Jag tackar Skattebetalarnas förening för det upplysande svaret även om det var chockerande.

Skattebetalarna: ”Det finns

lite olika definitioner på fattigpensionärer, men man menar

oftast de som tjänat in för lite ATP-poäng för att de inte jobbat, jobbat lite eller invandrat som äldre. De har rätt till garantipension (och en del andra stöd) som uppgår till max 6 492 kronor per månad för den som är gift och 7 278 kronor per månad för den som är ogift.

Man måste ha bott 40 år i landet för att få dessa belopp (annars räknas de ned med 1/40 per år, dock ej för äldre invandrare som erhåller full pension vid ankomst till Sverige).

Beloppen gäller dem som inte har någon allmän pension alls. För de som har en viss ATP (eller tilläggspension som det heter nu) så räknas denna av från garantipensionen.

Genomsnittsgarantipensionen för dem som är födda 1937 eller tidigare är 27 000 kronor per år och 15 000 för dem som är födda 1938 eller senare enligt statistik från 2006.

Det innebär att de flesta har viss ATP men det finns pensionärer (invandrare) som har så låg pension som maxbeloppen ovan (dessa kan dock få något som kallas äldreförsörjningsstöd för att slippa söka socialbidrag).

Det är lite komplicerat att räkna ut hur många som bara har garantipension men ungefär 800 000 pensionärer har viss garantipension, vilket innebär att de har mycket låga pensioner.

Merparten av dem med garantipension är kvinnor. Ungefär 80 procent är kvinnor. För nyare siffror kontakta försäkringskassan, beräkningar avser 2009.”

Summering av chocksiffrorna:

Det finns 150 000 personer, mestadels kvinnor, som enbart har garantipension. Denna pension är 7 453 kronor per månad. Före skatt.

En person ska alltså kunna upprätthålla livet på denna lilla summa. Kläder, läkarräkningar,

en kaka till kaffet och så vidare. 775 000 personer har pensioner som ligger mellan 7 500 och 10 000 kronor per månad, före skatt – alltså fattigpensionärer de också.

Den som påstår att Sverige

är världens rikaste land anbefalles att studera dessa siffror. Världens rikaste land, det är ju bara struntsnack. Vi kan säga att en miljon människor lever på fattigdomsnivå.

Att politikerna aldrig vågar tala klarspråk om detta, att antalet fattigpensionärer skall döljas till varje pris beror på att problemet är så gigantiskt att ingenting kan göras åt det.

Björn Hammarbäck, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons