Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människors behov av värdigt boende går först

Svar på flera insändare om äldreboenden i Fagersta. Situationen inom äldreomsorgen har inte varit bra på länge.

Annons

Vi har en kösituation som medför att personer som skulle behöva ett boende omgående ofta får vänta allt för länge innan man får en plats. Vi har haft människor som tvingats dela rum med personer som man inte känner. Inget av detta är okej.

Någonstans har medmänskligheten och värdigheten tappats längs vägen.

Det här är inte är ett nytt problem. Det tidigare styret har av olika anledningar inte gjort något åt saken.

Vi väljer nu att kraftsamla investeringarna på området och i budgeten har man avsatt medel för att kunna bygga ett helt nytt äldreboende - det man tittar på är i storleksordningen 40 platser. Men ett sådant bygge är inte klart på några månader och det löser inte situationen just nu.

För att lösa den allra mest akuta situationen så har det öppnats en ny avdelning på Malmen med nio nya platser. Vi letar också tillfälliga lösningar. Bland annat har vi beslutat om att upphandla ett tillfälligt boende med ytterligare 12 platser - som vi förhoppningsvis får på plats redan till hösten.

Placeringen på Blankavägen i området Skogslund har fördelen av att platsen är förberedd sedan tidigare. De andra platser vi tittat på för tillfälliga lösningar riskerar att försena färdigställandet med ett år, eller mer. Det är ett enkelt val att sätta de människor som behöver boende, eller de som tvingas dela rum, framför själva placeringen av det tillfälliga boendet. Alternativet är som sagt inte okej.

Placeringen av det mer långsiktiga bygget är däremot av större vikt. Det måste bli bra, och många aspekter måste vägas in innan vi kan bestämma oss för var detta ska placeras. De förslag som presenterats har tagits fram av NVK, som utifrån våra behov avgjort vilka områden som lämpar sig för detta och som möjliggör just 40 platser.

Det här är nödvändiga steg som säkrar behovet en tid. Kommunen ska kunna erbjuda bästa möjliga samhällsservice för äldre. Kommunen ska sätta värdighet och medmänsklighet i främsta rummet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons