Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med vår politik hade barngrupperna minskat

Svar till Eleonor Wikman (S), Helmut Hoffman (S) och Marino Wallsten (S) (9/12).

Annons
Överlämning. För ett år sedan tog Marino Wallsten (S) över som kommunalråd i Fagersta efter Stig Henriksson (V). Nu kritiseras han av företrädaren.Foto: Björn Westin/arkiv

De personliga påhoppen tänker jag inte kommentera, men vill för klarhets vinnande än en gång förklara att en överenskommelse med församlingen var välkommen, även om den blev dyr för kommunen. Det är hanteringen som jag är kritisk till. Att utan ett uppdrag skriva på ett mångmiljonavtal utan att vare sig besvära kommunstyrelse eller fullmäktige. Och det har inte granskats rättsligt.

En hel del misstag kan man ursäkta med orutin, men om man inte vidgår sina fel så riskerar man att upprepa dem. Och vi ser just i dessa dagar ytterligare en affär där kommunledningen verkar ha för avsikt att agera självsvåldigt. Men är det så att ni vill ha en rättslig prövning, så kan naturligtvis en sådan påkallas.

Om jag ändå skulle drista mig till att ge ett råd så är det att istället för påhopp svara på de frågor som ställs.

Marino Wallsten uppgav enligt protokollet i kommunstyrelsen att utbildning- och fritidsnämnden kompenserats i sin ram för de 1,9 miljoner i årlig extrakostnad som avtalet med församlingen medför (förutom engångssumman på 10,5 miljoner).

Men som jag kunde påvisa svarar förvaltningschefen att någon sådan kompensation inte getts. Alltså får barnen i de kommunala verksamheterna stå tillbaka med samma summa.

Vad säger då Marino Wallsten med fleraom detta? Kommenteras inte med ett ord.

Vad gäller budgeten för skolan och förskolan nästa år så är det fel att Vänsterpartiets förslag innebär att man med tillfälliga pengar finansierar permanenta utgifter.

Än en gång; kommunen får 48 miljoner för att klara extra utgifter 2015 och 2016 som den stora flyktinginvandringen medför. Lågt räknat har vi inom skola och förskola redan nu kända utgifter på 11,2 miljoner. Det är dem vi ville finansiera med de statliga pengar som är avsedda för just det ändamålet.

Om vi hade gjort så, då hade det funnits utrymme i budgetramen för den skolsatsning som ni nu för andra året säger nej till. Då hade vi också innanför den ordinarie budgetramen kunnat påbörja minskningen av barngrupperna i förskolan.

Tillsammans med de extrapengar som Vänsterpartiet fått igenom i förhandlingar med regeringen så blir det den ramförstärkning på drygt 13 miljoner vi föreslog. Förslag som S i sitt valprogram påstod sig vara för, men som man i kommunfullmäktige röstar emot. Varför?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons