Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer solidaritet behövs

Annons

”Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.” Orden är från en av de överlevande AUF:arna (Arbeiderpartiets ungdomsförbund) från Utøya, Stine Renate Håheim, och sammanfattar egentligen uppdraget till alla oss andra.

Det behövs mer av omtanke, tolerans och solidaritet i politiken – inte mindre.

Det har nu gått en tid sedan bombdådet i Oslos regeringskvarter och massakern på Utøya. Drygt 70 begravningar av unga socialdemokrater väntar. Omfattningen är en mardröm. Dåden är enligt den gripne gärningsmannen riktade mot socialdemokratin. Det norska folket har svarat att det var riktat emot hela det öppna norska samhället.

Socialdemokratin i Norge kommer att påverkas av det som inträffat men på vilket sätt är svårt att säga idag. Vi hoppas ändå att AUF ska tillbaka till Utøya. Att en ung norsk generation engagerar sig i samhället och i politiken samt att höstens val till det norska parlamentet blir en manifestation för ett öppet och tolerant samhälle.

Det har funnits många teorier om vem som ligger bakom dådet och varför det skedde. Vi delar tidningen Expos analys där den skriver att vi inte vet allt, men tillräckligt för att kunna säga att den gripne gärningsmannen inte bara var en ensam galning. Han kan ha agerat ensam, det vet vi inte allt om. Men han hade en gemenskap, en idévärld där hans tankar fick näring.

I centrum för hans hat står socialdemokratin och det mångkulturella samhället. Det är en idévärld där larmen om den stundande undergången ständigt ljuder, där klockan alltid är fem i tolv och där fienden kan anas överallt.

Det är en idévärld som lever i bakvattnet av de framgångsrika antimuslimska partierna runt om i Europa. I det bakvattnet finns partiernas mest övertygade stödtrupper. Den gripne gärningsmannen var en av dem.

Det är naturligt med skillnader mellan vänster- och högerpolitik. Så ska politiken vara. Den debatten för vi under demokratiska former, inte minst i kommunen eller landstinget eller på ett sommarläger.

Vi är övertygade om att de rödgröna partierna och allianspartierna ska fortsätta stå upp för det samhälle där alla får tala och tänka fritt och organisera sig tillsammans med andra.

Här finns en gemenskap mellan våra partier som är stark.

Jens Stoltenberg, Norges statsminister, sa vid minnesgudstjänsten, att vi inte enbart ska hedra offren med en tyst minut utan med ett helt livs aktivitet.

Hatet och våldet ska aldrig tillåtas att segra. Vi ska visa att omtanke, tolerans och solidaritet kan stå starkare.

I den andan kommer vi att verka för att svensk socialdemokrati fortsätter jobba. I det arbetet är du välkommen!

Lars Eriksson, S

Gabriel Wikström

SSU

Landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons