Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museum till förråd

Annons

Vi förlorade! På Fagersta kommuns hemsida läser jag att de fullmäktige vid sitt senaste sammanträde med betryggande majoritet beslutat sälja fastigheten Klockaren 1 till Västanfors-Västervåla församling.

Det betyder att kommunens skolmuseum, inrymt i en byggnad från folkskolans första år vid 1800-talets mitt, nu flyttar till ett förråd i Folkets hus. Ett unikt inslag i kommunens kulturliv läggs i graven. Skolmuseer finns många i vårt land, men mycket få är inrymda i en autentisk miljö.

Skälet till försäljningen uppges vara ekonomiskt. Det har kostat för mycket och dragit för få besökare. Men det har inte varit lätt för hembygdsföreningen att driva verksamheten med framtidstro och energi när uppdragsgivarens budskap under många år envetet handlat om nedläggning.

En insikt om museets

kulturhistoriska värde och ett aktivt stöd från de makthavande har saknats. Ändå benämner sig kommunen på sin hemsida ”kulturstaden Fagersta”.

Jag erinrar mig en gammal, klassisk Storm-P bild. Två kolingar möts. Den ene frågar: Du, vad är kultur för något? Den andre svarar: ”Det är något man polerar möbler med.”

Vi som engagerat oss i kampen om museet förlorade. Vi sörjer. Men den stora förloraren är kulturstaden Fagersta.

Per Sennerfeldt, Västervåla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons