Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikutbildningen måste räddas kvar

Vi är alla överens om att Bergslagens folkhögskolas etablering i byn, har väldigt stor betydelse för Norberg som samhälle.

Annons
Taggade ungdomar. Musikelevernas konserter har spridit glädje och uppmuntran, framhåller skribenterna.    Foto: Lars-Erik Lärnemark

Samtliga elever och linjer är förstås lika viktiga men att tvingas lägga ner den enda mycket kvalificerade breda musikutbildningen i Västmanland får förödande konsekvenser. Lokalt regionalt och nationellt.

Tidigare debattinlägg har klargjort sakförhållanden och vi vill nu vädja till alla goda folkbildningsfrämjande krafter; medborgare, näringsidkare, politiker och andra beslutsfattare att till varje pris samverka i frågan. Vår gemensamma historia visar att traktens invånare vid tidigare kriser visat stort mod och beslutsamhet. Samverkan över gränserna har varit parollen. Den kraften hoppas vi ska infinna sig igen – då kan skolan, kommunen och andra aktörer bygga en positiv framtid.

Bra lärare och över trettio taggade ungdomar från hela landet är varje höst en energikick som Norberg inte kan vara utan och som förstås även stärker övriga linjer.

Konserterandet har härigenom ökat på många platser vilket skapar glädje och uppmuntran för alla. Att arrangera och spela musik tillsammans är en oslagbar skolning i demokrati – dessutom en övning att uttrycka sig på ett språk som fungerar ”worldwide”. Många har efter skoltiden skapat sig en försörjning.

Tomma lägenheter har kunnat hyras ut vilket betyder mycket för fastighetsägarna. Tingshuset lever igen och parken fylls av aktivitet under vår, sommar och höst. Bilskolans gamla lokaler har byggts om för ändamålet med ett fantastiskt ljudisolerat rum i rummet. Samverkan med kommunen, Länsmusiken och kyrkan inom ett Kulturliv för alla har genererat kreativa möten mellan elever och musiker i världsklass. Vilket höjt Norbergs attraktivitet för gästspel.

NVK får in hyra och affärerna får ett behövligt tillskott. Sedan skolan kom till Norberg har cirka 40 miljoner kronor i statsbidrag genererats.

Tittar man dessutom på varje elevs utveckling och betydelse finns ännu större samhällsvinster att räkna in. Folkhögskolan är och har varit en mycket viktig arena för många ungdomar som av ett eller annat skäl inte passar in i vårt ordinarie skolsystem. Här finns en chans att komma tillbaka då man kanske misslyckats i betygshetsen. Värt att notera är också att påfallande många som studerat i Norberg och tidigare Skinnskatteberg bosatt sig i vår trakt.

Ett av skälen till att musiklinjen nu akut hotas är att statsbidragen i förra regeringens budget dragits ner på ett sätt som får konsekvenser för alla estetiska linjer på folkhögskolor i Sverige. Vi vill dock hoppas att den sittande rödgröna regeringen kan återställa dessa till minst samma nivå som 2014.

Det fanns en förhoppning vid etableringen i Norberg att utöver statsbidragen skolan även skulle kunna få elever från orten på allmänna linjen, en viss undervisning i SFI, få behålla kulturtillskott från Landstinget samt att Norbergs kommun skulle samarbeta omkring kulturskolan. Samtalen och besluten har här stannat och bör upptas snarast.

Vi hoppas även att NVK, politiker och skolan kan komma i gång med nya långsiktiga hyresöverläggningar. Med tanke på den låga inflationen och den låga räntenivån bör det finnas en möjlig revidering i hyressättningen.

På lördag spelar folkhögskolans musikelever liksom tidigare år en viktig roll för att göra invigningsceremonin till Engelbrektsloppet så som det anstår ett arrangemang inom ”En svensk klassiker”. En klockren samverkan i samma anda som förbundskapten Pia Sundhage torgför inom damfotbollen. Att idrott och musik är positiva krafter som tillsammans kan förena och utveckla människor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons