Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket görs, men...

Annons

Tony (21/1) undrar om någon kan svara på vad som görs för de ungdomar/vanligt folk som hamnar i knarkträsket. Och vi ska här försöka svara på vad socialnämnden i Fagersta erbjuder ungdomar och ”vanligt folk” med destruktivt missbruksbeteende.

Stöd till barn och unga samt behandling mot missbruk är områden som prioriteras inom socialtjänstens verksamheter.

En av utmaningarna är att erbjuda varierande typer av insatser både för dem som redan hamnat i svårigheter, men också att förebygga att fler unga hamnar snett.

I Fagersta kommun erbjuds tolvstegsbehandling samt en kontakt med öppenvårdsmottagning Slussen för vuxna med behov av råd eller behandling mot missbruk. Även anhöriga kan få stöd inom dessa verksamheter.

Vi har också i Fagersta ett

härbärge/stödboende. Härbärget

finns för personer som är i aktivt missbruk och som inte har något boende. Stödboendet erbjuds missbrukare som är drogfria och som arbetar med att hitta en stabilitet i tillvaron.

Ett gott stöd erbjuds via härbärge/stödboende för dem som väljer att bryta missbruket och satsa på ett drogfritt liv.

När det gäller ungdomar som använder alkohol eller droger finns ungdomsrådgivning med upparbetade metoder för att kartlägga

behovet av insatser och stödja ungdomar. Det är viktigt att komma in med hjälpande insatser tidigt för att förebygga att unga hamnar snett och därför har socialnämnden satsat resurser på två projekt som ska verka förebyggande på våra skolor.

I dessa nämnda projekt samverkar vi med utbildnings- och fritidsnämnden. För barn och unga som har missbrukande föräldrar finns en barnstödsgrupp, BIG, för att avlasta och stötta barnen.

Många unga behöver också stöd i sina familjer, insatser av den typen erbjuds via socialtjänstens familjebehandling.

Ett tidigt förebyggande arbete, för att minimera att unga fastnar i – som insändaren skriver ”knarkträsket” – är ett ansvar för oss alla som möter barn och ungdomar.

Vi får dock aldrig slå oss till

ro i detta svåra arbete och vi måste ständigt vara innovativa och hitta nya metoder mer framgångsrika än de befintliga.

Vår bedömning är att vi i dag kan erbjuda en hel del i kampen mot droger, men ingenting är så bra så att det inte kan bli ännu bättre.

Ordförande, socialnämnden, Fagersta,

Sari Korpelin,

Avdelningschef, individ- och

familjeomsorg, Fagersta

Teemu Sulin, V

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons