Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, alla gillar inte stan

Bäst att Bo är namnet på en kvasiforskning som presenterades i SVT Forum i fredags. Ett enda långt inlägg om att människor vill bo i städer. Helst stora städer.

Annons
Har fördelar. Idag gynnas städerna på landsbygdens bekostnad, enligt skribenten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Inte överraskande rankades Stockholm på första plats. Den lika hale som vältalige och allestädes närvarande moderate opinionsbildaren Per Schlingmann gick så långt att han ansåg att landsbygdens roll är att vara en ”korridor till staden”. Samma inställning hade tydligen också projektledaren, professor Charlotta Mellander.

Hela undersökningen gick ut på att urbanisering är bra och bör påskyndas. Den storstadsfixerade tidningen Fokus hade gjort undersökningen som finansierats av byggbolaget JM som presenterar sig så här;

”Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder med tyngdpunkt på storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Belgien. JM omsätter 15 miljarder.”

Den ende i panelen som kritiserade det vinklade upplägget var faktiskt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som pekade på att rankingen var ovetenskaplig, partisk och dessvärre också opinionsbildande för ökad urbanisering.

Skrapar man på lite på undersökningen visar det sig att den nästan uteslutande bygger på flyttströmmarna. Med andra ord. Dit folk flyttar är det bra att bo. Den tar ingen som helst hänsyn till bostadsbrist, oändliga bilköer, orimligt höga boendekostnader, sociala problem, antal brända bilar, skolor och ungdomsgårdar, kriminalitet, gänguppgörelser och mord på öppen gata.

Att SVT kan låna sig till en så billig storstadspropaganda och hets mot landsorten för att påskynda den olyckliga urbaniseringen som i Europa sker snabbast i Sverige är obegripligt. Men kanske hade JM också sponsrat SVT Forums propagandainslag. (Efter Blatter tycks allt vara möjligt).

I varje fall kommer säkert denna andefattiga och ovetenskapliga propagandaforskning att sporra Landsbygdsupproret till nya aktioner.

Jag tycker att samhället ska ge någorlunda samma villkor oavsett om man vill bo i storstad, i mindre städer och orter eller på landsbygden. Så är det verkligen inte i dag. Centrum prioriteras, klyftorna ökar med nedlagda skolor, sämre kommunikationer och indragen offentlig service.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons