Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, ingen komplott!

Annons

Apropå artiklar i Fagersta-Posten (8/7). Nej, Vänsterpartiet har ingen konflikt med kyrkan. Däremot har Fagersta kommun några ouppklarade frågor med kyrkan som vi i full politisk enighet beslutat oss för att reda ut.

Möjligheten att begära expropriation som det yttersta sättet att lösa markfrågan i Sjöhagen är inte, som kyrkoherden gör gällande, någon slags lokal vänsterpartistisk komplott mot äganderätten.

Lagrummet har funnits i svensk lag sedan byggningsbalken 1734 och moderniserades 1866, 1900 och 1902. Och mycket kan man lägga den dåvarande statsministern från högern, Erik Gustaf Boström till last, men särskilt lagd åt kommunistiska böjelser var han nog inte.

Sveriges grundlag skyddar äganderätten ”utom när det krävs för att tillgodose angelägna allmänna intressen” och då ska marknadspris betalas.

Nuvarande lag från 1972 är såvitt jag vet inte beslutad av Vänsterpartiet utan av en stabil riksdagsmajoritet.

Om kommunen begär att ett expropriationsförfarande inleds ska beslutet tas i god demokratisk ordning. Men en sak kan jag försäkra och det är att skulle någon ha en annan åsikt än majoritetens kommer vi inte att tillämpa kyrkorådets demokratisyn, innebärande uteslutning av sådana åsikters bärare. Så går det inte till i en demokratiskt vald, styrd och genomsyrad organisation.

Kommunalråd, Fagersta

Stig Henriksson, V

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons