Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nog diskuterat nu

Annons

I dag inleds Socialdemokraternas extrakongress och vi har fått medlemmarnas förtroende att

företräda Västmanland.

Vi åker dit för att ange en

färdriktning för den nystart som socialdemokratin så väl behöver. När kongressen öppnas i dag måste den bli ett avstamp för en socialdemokrati som ser framåt.

Det är ett delvis sargat parti som samlas till kongress. Att

Socialdemokraterna i höstas gjorde ett av sina sämsta val genom tiderna är en fras som förvisso är sann, men som hörts till leda.

Efter valförlusten tillsatte partiet en kriskommission som studerat valresultatet och analyserat hur det kunde gå som det gick.

Vårt parti har ägnat mandatperiodens första månader åt att se bakåt, analysera och diskutera. Det har varit nödvändigt, men vår övertygelse är att det räcker nu.

I höstas röstade 1,8 miljoner människor på vårt parti i riksdagsvalet. De väntar sig ett socialdemokratiskt parti i kraftfull opposition som förmår ta sig an de stora framtidsfrågorna och som pekar ut en ny riktning för landet.

Varje människas frihet tar sin utgångspunkt i att ha möjlighet till en egen försörjning. Därför måste fler i arbete också fortsättningsvis vara grunden för den

socialdemokratiska politiken.

Utmaningen ligger i att skapa en offensiv jobbpolitik där samhället gör sitt yttersta för att den som kan jobba ska få möjlighet att göra det.

Det börjar med att skapa en likvärdig skola med lärandet i centrum. Det är en skola där alla barn ges möjlighet att klara skolans kunskaps- och utvecklingsmål, där alla får samma chans till en god start i livet och där alla ges möjlighet till en gymnasieutbildning och ett slutbetyg.

Det fortsätter med ett utbildningssystem som uppmuntrar till utbildning under hela livet och som inte stänger några dörrar för den som inte tidigt vet vad han eller hon vill bli.

Det kombineras med en högre utbildning på högskolor och universitet som ger många möjlighet att satsa på kunskap och forskning.

Socialdemokraternas valberedning har presenterat ett förslag till ny partiledning. Vi tror att Håkan Juholt och Carin Jämtin förmår göra partiet till ett attraktivt politiskt alternativ.

Socialdemokraterna måste lyssna på människors beskrivning av problem och möjligheter i

vardagen och därefter formulera politiska lösningar för framtiden.

Vi hyser stort hopp om att den nya partiledningen är beredd att vara öppen och lyhörd och vi ska med glädje delta i debatten om en ny färdriktning för Sverige och för Socialdemokraterna.

Britt-Inger Fröberg, Surahammar

Carin Lidman, Västerås

Gabriel Wikström, Västerås

Lena Vilhelmsson, Köping

Niclas Bergström, Fagersta

Olle Ytterberg, Arboga

Per-Olov Rapp, Sala

Rolf Hahre, Hallstahammar,

Ulla Persson, Västerås

Kongressombud, Socialdemokraterna

i Västmanland

Anders Teljebäck, Västerås,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons