Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norberg är unikt

Annons

Jag undrar om inte Åsa Erikssons, S, och Peter Linds, MP, svar (3/6) på hur Norbergs kommun ska ha råd att satsa på en ny idrottshall tar alla pris i tom argumentation med politiska floskler som enda ingrediens.

Att Norberg behöver fler invånare är vi alla rörande överens om, men om de tror att befolkningen ökar i och med byggande av en ny idrottshall borde de i så fall plocka fram fakta att så är fallet om vi ska kunna tro på det.

Man frågar sig vem flyttar hit på grund av att det finns en ny idrottshall i Norberg? Och vem flyttar från Norberg för att vi inte har en ny idrottshall?

Om en hall är livsviktig varför kommer man inte överens med Klackbergsgården om driften av hallen där? Nu är risken att vi får en hall i Klackberg som förfaller med framtida bekymmer medan vi har en ny i centrala Norberg som slukar stora resurser.

Man brukar framhålla att det är det unika man ska lyfta fram när man gör reklam – och nog finns det väldigt mycket mer än en ny idrottshall som vi borde satsa på om vi vill göra människor uppmärksamma på Norbergs förträfflighet som bostadsort?

Folkhögskola, Engelbrektslopp, festivaler, industrimiljöer, pittoreska miljöer, aktivt föreningsliv, Elsa Anderssons konditori, folkrörelsehistoria, konsthantverk, fler konditorier och brödbak, orienterings- och cykeltävlingar med nationell status, skidåkare i världsklass, skidanläggning med konstsnö på längden och utför, modellflygare i världsklass, världsunik fiolbyggare och så vidare.

Varför inte satsa på det än mer? Om vi nu ska förbättra lokalerna som kommunen har, något som vi självklart måste, borde vi inte då satsa på skolan – med sina slitna lokaler och hårt arbetande personal? Borde vi inte fundera över hur vi i framtiden ska kunna ta hand om allt fler äldre på ett värdigt sätt? Borde vi inte fundera över hur vi ska kunna samarbeta än mer med våra grannkommuner för att klara framtidens utmaningar i stället för att försöka hitta egna lösningar på allt?

Åsa Eriksson och Peter Lind ondgör sig över att lagidrotter slås ihop med grannkommuners och att ungdomar spelar i lag som inte finns i Norberg. Utvecklingen är på inget sätt unik och förklaringen är säkert en helt annan än lokalbrist!

Varför spelar annars unga flickor och pojkar fotboll i Fagersta och andra orter trots en alldeles ypperlig anläggning på Malmheden? Varför cyklar ungdomar för andra klubbar än Norbergs trots fantastiska möjligheter i Norberg? Varför åker ungdomar skidor i andra klubbar än Norbergs fast vi har anläggningar med konstsnö både utför och på längd?

Dessutom idrottar många ungdomar i Norberg trots att de bor i andra kommuner – och det är inget konstigt med det!

Vi talar om Fagersta, Norberg, Avesta och Hedemora som en

arbetsregion – borde vi inte se det på samma sätt också när det gäller idrott, kultur och fritid?

Åsa Eriksson och Peter Lind väljer att fokusera på att vi inte har något att erbjuda ungdomar i Norberg, vilket är helt fel i en jämförelse med likvärdiga kommuner och borde stämma till

eftertanke hos de båda.

Med Åsa Eriksson i spetsen har S och MP med ordförandes utslagsröst drivit igenom ett beslut som får stora konsekvenser för lång tid framåt. Vare sig man tror på beslutet eller är emot känns det inte tillfredsställande att det inte var en större majoritet.

Kommunalrådet Åsa Eriksson har ”lyckats” med konststycket

att minska stödet och med minsta möjliga marginal splittra Norberg på ett mycket olyckligt sätt.

Det känns inte bra och jag tror hon måste tänka om hur hennes ledarstil är om vi i Norberg ska ha en chans som egen kommun i framtiden!

Stig Bergman, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons