Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norberg bör byta län

Annons
Vägval. Ska Norberg bryta med Fagersta och resten av Västmanland till förmån för Avesta och Dalarna?        Foto: Staffan Bjerstedt

Jag som norbergare känner mig totalt överkörd av Västerås, staden som bossar över hela Västmanland. Inte ens om man plussar ihop befolkningsmängden av alla Västmanlands övriga kommuner kommer man upp i Västerås siffror. Jag känner mig liten och maktlös ur det perspektivet, det tror jag även att många andra norbergare innerst inne gör.

Jag tror att ett länsbyte skulle vara fördelaktigt av många olika orsaker, hade med denna insändare tänkt nämna några av dem.

* Närmare till lasarett och ett bättre fungerande landsting. I stället för att krångla till vardagen för många med att göra ett snabbt lasarettsbesök till ett heldagsprojekt på grund av ett onödigt långt reseavstånd skulle man ju kunna förenkla det hela och låta norbergarna åka till grannkommunen. Två mil att åka, i stället för åtta.

Dessutom är ju problematiken med den extrema bristen på vårdpersonal (som bland annat leder till att väntetiderna förlängs ytterligare och operationer tvingas skjutas upp) på lasarettet i Västerås något inte många av oss kan ha missat. Är den problematiken och de långa resorna dit något vi norbergare faktiskt vill ta del av?

* En kommunal, aktivt trafikerad järnvägsstation skulle uppstå för Norberg, något som inte funnits på många år.

* Tillsammans med Avestaborna skulle vi uppnå en befolkningsmängd på omkring 28 000 personer, det skulle göra att vi tillsammans blev den tredje största kommunen i Dalarna, vilket skulle ge oss bybor betydligt bättre möjligheter att kunna påverka saker och ting jämfört med i dag.

Vad har andra norbergare för åsikter och tankar kring detta?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons