Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir Sverige bättre

Nu har det gått åtta år sedan Sverige blev världsunikt genom att beskatta pension högre än lön.

Annons
Pensionen höjs. Ekonomin stärks för pensionärer, framhåller S-företrädare. Foto: Hasse Holmberg/TT

Att inte beskatta pension högre än lön är inte bara en fråga om pensionärers ekonomiska trygghet utan om rättvisa. Pensionärer har under ett långt yrkesliv betalat skatt, byggt upp och vårdat dagens välfärdssamhälle och avstått en stor del av sin lön för att finansiera sina pensioner. Pension är inte bidrag utan uppskjuten lön.

Därför är vi stolta över att regeringen nu har tagit första steget för att avskaffa pensionärsskatten. På nyårsdagen slopades den helt för de allra fattigaste pensionärerna, de som har mindre än 10 000 kronor i månaden i pension. Det innebär upp till 3 400 kronor om året i sänkt skatt.

Dessutom sänktes skatten för alla som har upp till 20 000 kronor i pension. Sammanlagt har 1,3 miljoner pensionärer fått sänkt skatt.

I Västmanlands län handlar det om 39 200 pensionärer.

Regeringen stärker också pensionärers ekonomi på andra sätt. När det nödvändigaste är betalt varje månad har många pensionärer för lite pengar kvar. Därför har regeringen höjt bostadstillägget för pensionärer. För den med rätt till bostadstillägg och hyra på mer än 5000 kronor i månaden innebär det 100 kronor mer i månaden. Eftersom flesta som får bostadstillägg är kvinnor stärks också jämställdheten.

Det är också många pensionärer som känner sig friska och starka nog att arbeta några år till. Att bli äldre får inte leda till att den som vill och kan arbeta trängs ut från arbetsmarknaden. Inkomstskatt och socialavgifter är därför även fortsatt mycket förmånliga om man arbetar efter 65-årsdagen.

Pensionärerna har alltför länge varit satta på undantag i Sverige. Nyårsdagen 2016 vände regeringen den utvecklingen och gör Sverige till ett bättre land för alla, inte minst för våra pensionärer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons