Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna skolan igen

Det finns en tänkt modell för hur en kommun ska styras och hur politiker/tjänstemän ska hitta sina roller. Den ledande uppfattningen är i dag att man ska ha en målstyrd organisation.

Annons
Kärrgruvans skola. Nedläggningen var ett misstag, enligt skribenten.Foto: Anders Jansson/arkiv

Man har anammat en modell från 90-talet lanserad av Svensson Svensson som menade att även kommuner och landsting kunde styras utifrån mål.

Tanken är att politiker utifrån satta mål uppdrar åt förvaltningar/tjänstemän att bedriva en verksamhet som, optimalt, når dessa mål. Tilldelade medel är tänkta att ge realistiska möjligheter.

Om modellen ska fungera, ska klåfingriga politiker tillåta tjänstemännen att svara för utförandet. Tätt som oftast är politikerna där och petar och även fattar beslut som gör att modellen haltar. Det kallas för ministerstyre då enskilda ministrar lägger sig i. Vad det ska heta när exempelvis kommunalråd petar vet jag inte. Däremot har det nästan blivit regel här i Norberg numera. Tidigare skedde samma sak i Fagersta under Stig Henrikssons ledning.

Var finns tilliten till personalens arbete, Åsa Eriksson? Du öser lovord över personalen i din spalt och på din blogg men tydligen tror du inte att de kan klara sina uppgifter, utan du vill hålla i pekpinnen.

Många jag mött i Norberg förstår inte ombyggnaden av lilla gympasalen på Centralskolan. Hur ska skolan fixa idrotten medan idrottshallsbygget pågår? Föreslår du utomhus undervisning den här gången också?

Varför är det så omöjligt att öppna Kärrgruvans skola igen för flera klasser i stället för ombyggnaden av lilla gympasalen? Det skulle finnas en möjlighet att lägga ett antal förberedelseklasser där (klasser med nyanlända elever). I dagsläget finns en liten grupp där på 12 inskrivna elever. De disponerar fyra stora klassrum och två grupprum. Nog vore det väl enklare att finna lokaler för dem i anslutning till CSK? Är det för känsligt att tillstå att nedläggningen av Kärrgruvans skola var ett misstag? Redan 2012 fanns indikationer på att Migration skulle fylla Bolagshagen med hyresgäster. Det var ett välbesökt informationsmöte om detta.

Jag har skrivit det förut: Politiken i Norberg söker med ljus och lykta efter förevändningar för att få bygga idrottshallen. För att få någon bäring för driften av hallen förutsätts att skolan blir hyresgäst. Därför behöver skolan fås att få en lokalbrist. Vips och hokus pokus har ni trollat fram detta behov.

En klassisk överkörning av förvaltningen, som inte efterfrågat denna hall, men många andra behov.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons