Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt dyrt att åka utanför kommunen

I vårt län måste politikerna i landstinget tänka till och skapa möjligheter för vettiga val för barn som inte bor i våra större städer.

Annons

Skinnskatteberg. Svar till Aneth Arvidsson (S), 8 december. Alliansen har inte för avsikt att begå några olagligheter. Vi har också läst skollagen, och vet vad som gäller, men vi har läst och tänkt lite längre än du. SKL har nyligen gett ut en bok som jag varmt rekommenderar dig att läsa, nämligen Skolskjutshandboken, där allt som gäller skolskjutsar redovisas.

De elever som i dag går i Malmaskolan i Kolsva, skulle alla beviljats skolkort, om de valt att gå i Klockarbergsskolan. Hade du då ställt kostnaden för dessa barn mot andra kostnader? Om ett rättsfall som finns redovisat i Skolskjutshandboken, sidan 13, och som gällde en kommuns ersättning till ett barn som valt skola i angränsande kommun står det:

”Vidare menade domstolen att uttrycket ekonomisk svårighet innebär att kommunen är skyldig att tillhandahålla kostnadsfri skolskjuts för elev som valt en annan skola än den som kommunen anvisat, om det kan ske utan merkostnad för kommunen.”

För närvarande är skolkort på linje 550/500 till Fagersta och Kolsva dubbelt så dyra som inom Skinnskattebergs kommun, delvis på grund av att zonreglerna vad gäller skolkort är annorlunda än de zoner som gäller för kort som gäller i övriga fall. Detta måste vi få en ändring på.

I vårt län måste politikerna i landstinget tänka till och skapa möjligheter för vettiga val för barn som inte bor i våra större städer. Är det dubbelt så långt till anvisad skola som till närmsta skola, ska sunt förnuft och inte zonindelningar gälla. Vi borde tillsammans arbeta för detta. Jag vet att Norberg kämpar med samma problem som vi.

Vi har satt av medel för att de ska finnas på plats, om vi kan få till stånd en förändring snabbt.

Våra barn som går i skolan i Fagersta eller i Kolsva är lika värdefulla som våra barn i Klockarbergsskolan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons