Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroande att så många vill operera bort fetma

60 procent av männen och nästan hälften av kvinnorna i Västmanland är överviktiga. Det visar en rapport som landstinget har tagit fram.

Annons
Mätning. Det är viktigt att överviktiga får stöd, framhåller Maria Dellham. Foto: TT

Att över hälften av invånarna är överviktiga är ett väldigt stort problem som innebär allvarliga hälsorisker för dessa individer.

Fetma och övervikt ökar även mycket bland barn och ungdomar, och de som lider av svår fetma i vuxen ålder har nästan alla varit överviktiga och feta som barn.

För några veckor sedan invigdes en överviktenehet på Västerås sjukhus. Där utreds överviktiga patienter om de är lämpliga för överviktsoperation.

Egentligen borde enheten kallas ”överviktsoperationsenhet”, eftersom man fokuserar på att utreda patienter inför operation. Traditionell viktnedgång är inte något man arbetar med, den uppgiften ligger i stället på vårdcentralerna.

Det är bra att det finns möjlighet att bli opererad på nära håll och för många patienter är det den enda utvägen.

Men det är samtidigt oroväckande att fler och fler verkar se operation som den optimala lösningen på övervikt och fetma. En operation innebär risker och är kostsamt för landstinget.

Allt fler opereras, men målet måste vara att så många som möjligt får hjälp innan operation blir den enda utvägen.

Vårdcentralerna behöver stärkas i sitt arbete med överviktsproblemen och Moderaterna har även föreslagit att överviktsenheten ska kunna specialisera sig på andra viktminskningsmetoder än operation. De hälsocenter som finns i dag arbetar delvis med detta men det är inte tillräckligt.

Alla patienter är heller inte lämpliga för operation och vissa nekas. Vad händer med dessa personer?

Det måste bli tydligare vem som har ansvar för patienten. Alla människor har eget ansvar för sin hälsa, men för den som utvecklat en livshotande övervikt är det viktigt att hjälpen finns där.

Det är dags att ge överviktiga bättre chanser till ett friskare liv.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons