Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passivitet? Inte alls!

Annons

Svar på insändaren ”Flera läkare, fel diagnos” av signaturen Arg förälder i Fagersta (6/2).

Du som är arg kan ta kontakt med Patientnämndens kansli i Västerås via landstingsväxeln angående dina synpunkter.

Som ett generellt hållet svar på insändaren känner vi oss manat att svara, då inlägget innehåller viktiga aspekter vad gäller den dagliga sjukvården och omhändertagande av sjuka patienter med hög feber.

Landstingen i hela Sverige har taget på sig att driva ett mål att minska antibiotikaförskrivningen, då man ser otäcka konsekvenser för framtiden med motståndskraftiga bakteriestammar, som är svåra eller kanske inte alls går att behandla.

Antibiotikaförskrivning ska därför enbart ske vid säkerställd behov och absolut inte för säkerhets skull eller för att förkorta sjukdomstiden, då det ofta visar sig inte bli fallet.

Vi är därför inom sjukvården väldigt noga med att noggrant undersöka och sedan underbygga misstanke på allvarlig infektion eller frikänna ifrån samma med provtagning eller vid tveksamhet förstås också med röntgenundersökning.

Vi har inget sparkrav från landstinget som kräver återhållsamhet med röntgenundersökningar vid tveksamhet i bedömningen. Däremot skall röntgenanvändning ske restriktivt med tanke på stråldosen.

Infektioner kan utveckla sig från dag till dag. Ena dagen kanske undersökningsfynd eller laboratorieprover inte talar för allvarlig infektion, men det kan förändras på en dag.

Ett avvaktande omhändertagande, där man dag för dag bevakar förloppet i en infektion talar inte för okunnighet eller passivitet.

Medicinsk rådgivare Hans Neld

Stramainformatör

Maria Romlin

Verksamhetschef

Ole Lund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons