Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar ned i svart hål

Landstinget Västmanlands rödgröna styre väljer att använda regeringens extra bidrag till att täppa till underskott och svarta hål istället för att förstärka den västmanländska hälso- och sjukvården.

Annons
Vården. Centerpartiet kritiserar för att bara en del av det extra statsbidraget satsas i vården i länet. Bilden: Bergslagssjukhuset. Foto: Staffan Bjerstedt/arkiv

Landstinget Västmanland har nyligen fastslagit den slutgiltiga budgeten för 2016 - mer vård för pengarna säger den rödgröna majoriteten.

Underlaget som till den reviderade budgeten och de ändringar som tillkommit sedan landstingsfullmäktiges ordinarie beslut togs i juni utgörs till största del av två nya ändringar - minskade skatteintäkter och nya statsbidrag.

Från regeringens sida säger man att statsbidragen ska täcka upp för de förlorade skatteintäkterna och i övrigt stärka hälso- och sjukvården i landstingen. Gott så. Men hur stärker dessa tillkomna statsbidrag den västmanländska hälso- och sjukvården, kan man då fråga sig.

Regeringen delar ut en extra miljard till landets 21 landsting, av den miljarden får Landstinget Västmanland 26,8 miljoner kronor. Ett välkommet tillskott som jag ser många potentiella förstärkningsområden att lägga pengarna på - psykiatrin, fler operationer, satsningar på landstingets personal. Men så tänker inte de rödgröna!

Av 26,8 miljoner går endast 15 miljoner kronor till direkt verksamhetsförbättring – en välbehövlig förstärkning i primärvården. Så långt ser det bra ut, men när resterande 12 miljoner ser ut att gå om intet höjer i alla fall jag på ögonbrynen. Miljoner som den röd-gröna regeringen beskriver ska förbättra svensk hälso- och sjukvård framförallt för att klara utmaningar med allt fler äldre, ökad digitalisering och framtida kompetensförsörjning.

Landstinget Västmanlands rödgröna styre väljer att använda regeringens extra bidrag till att täppa till underskott och svarta hål istället för att förstärka den västmanländska hälso- och sjukvården. Det är oroande!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons