Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionerna måste följa lönerna – varje år

Trots många års arbete pensioneras människor ut i fattigdom med pensioner som sen halkar efter inkomsterna i samhället. Det är ohållbart.

Annons
Pensionspengar. Årets utfall är inte mycket att jubla över, skriver pensionärsorganisationen SPF.Foto; Fredrik Sandberg/TT

Det är egentligen inte mycket att jubla över att inkomstpensionen – för en gångs skull – höjs med 4,2 procent i år. Det har nämligen tagit sju år för pensionerna att komma i kapp pensionsnivån år 2009, då bromsen slagit till och sänkt pensionerna tre gånger. Men för en del, ofta ensamstående pensionärer, blir det ett nollsummespel då pensionshöjningen kvittas av sänkt bostadstillägg.

En av pensionssystemets grundprinciper, att pensionerna ska följa inkomstutvecklingen, uppfylls inte på långa vägar. Under de senaste tio åren har pensionerna stått helt still räknat i dagens penningvärde, samtidigt som lönerna ökat med 20 procent under samma period. Hur många löntagare hade accepterat att i år få en lön som bara är snäppet högre än för sju år sen?

En annan princip som inte heller den uppfylls, är att pensionerna ska bestämmas av livsinkomsten. Men det är dessvärre inte ovanligt att en person som arbetat i 40 år med en inkomst strax under medel får en nettopension som bara är några hundralappar högre än en garantipensionär med fullt bostadstillägg. Det är oacceptabelt att pensionssystemet inte klarar av att betala ut rimliga pensioner efter ett helt liv i arbete.

Pensionssystemet är underfinansierat och förmår inte garantera ekonomisk trygghet varken för dagens eller framtidens pensionärer. Systemet måste leva upp till sina grundprinciper om att ett helt arbetsliv syns i pensionskuvertet och att pensionerna följer lönerna. Vi seniorer ska kunna följa med i inkomstutvecklingen, inte vart sjunde år, utan varje år. Från SPF Seniorerna kräver vi därför att det görs en utvärdering av hela pensionssystemet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons