Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser är underbetalda

Att jobba som polis innebär att man har ett av Sveriges mest krävande yrken. Det är ett ansvarsfullt uppdrag och vi har en arbetsmiljö där vi dagligen bekämpar hot och våld.

Annons
svårt och farligt jobb. Poliser får inte den uppskattning de förtjänar, särskilt inte i lönekuvertet, enligt skribenten.Foto: Conny Sillén/arkiv

Rätt omdöme och yrkeskunskap är helt avgörande för ett rättssäkert samhälle. Vi vill att det ska märkas även i lönekuvertet. Dagens 21 300 kr i lägstalön är en förolämpning mot det tunga ansvaret som nyutexaminerade poliser tar i sitt dagliga arbete.

Det har under en längre tid har funnits en frustration bland poliser att arbetsgivaren inte förstår att vi arbetar under hårt tryck och har en mycket pressad arbetssituation.

Nu har Sveriges poliser helt enkelt tröttnat på att inte bli sedda och bekräftade och kämpa på för löner som inte står i paritet med uppdraget. Denna lönerörelse är en ödesfråga eftersom en del kollegor känner att de inte längre vill jobba kvar i yrket om inte lönerna höjs. Om inte arbetsgivaren tänker om kring sin lönesättning är risken dessutom stor att man inte lyckas rekrytera rätt personer till yrket i framtiden.

Det är tragiskt att polismyndigheterna, vars uppdrag är att bekämpa brott, upprätthålla säkerhet och ge människor skydd, inte har förstånd att värdera polisernas arbete utan i stället ser på när kvalificerade yrkesutövare går på knäna.

Till skillnad från vår arbetsgivare har människor i Sverige förstått att vi har för låga löner. Det visar en färsk Sifo-undersökning som Polisförbundet gjort. De har förstått att den kunskap som nyutexaminerade poliser har med sig är värd minst 25 000 kronor i månaden, att vårt yrkeskunnande kan göra skillnad och dra ned samhällskostnaderna. Att vår arbetsgivare inte förstått att samma sak visar brist på både lyhördhet och ansvar. Det handlar inte bara om löner för enskilda poliser. Det handlar om vilken poliskår samhället behöver i framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons