Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens löftesbrott är svårbegripligt

Rotavdraget har gjort svarta jobb vita, skapat nya jobb och hjälpt nyanlända och kvinnor att få fäste i arbetslivet.

Annons
Golvläggare. Rotavdraget har skapat jobb och förvandlat en svart bransch till vit, framhåller Villaägarna i Fagersta. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stig Henriksson (V) erkänner (11 maj) att avdraget har haft positiva effekter, men vill ändå avskaffa det eftersom en del av dem som utnyttjar det (32 procent) tjänar över brytpunkten för statlig inkomstskatt (cirka 31 000). Maken till ideologisk dikeskörning får man leta efter.

Regeringens egna expertmyndigheter Ekonomistyrningsverket (ESV), Ekobrottsmyndigheten och Arbetsförmedlingen motsätter sig sänkta rotavdrag eftersom det hotar jobben, ökar svartarbetet och slår undan förutsättningarna för hushåll som redan kontrakterat hantverkare.

ESV konstaterar att avdraget kostade 16,9 miljarder 2014, men att de korresponderande skatteintäkterna var ännu större: 22,1 miljarder. (V) sparkar alltså mot statens budget, jobben, hushållen och företagen i sin iver att göra livet svårare för dem som tjänar över 31000 kr i månaden. Det är sorgligt att se!

Före 2008 höjde ingen på ögonbrynen om man tog ledigt från jobbet för att måla huset. Alla visste ju att det lönade sig att göra hantverksjobbet själv, även för en höginkomsttagare med tummen mitt i handen.

Det berodde på så kallade skattekilar. Mellan arbetsgivarens löneutbetalning till – exempelvis – en brevbärare och den hantverkare som brevbäraren betalar, skär staten emellan med skatter och avgifter i flera led.

Om arbetsgivaren betalar ut 10 300 kronor, så försvinner i runda slängar 2500 kronor i arbetsgivaravgift, 4500 i inkomstskatt och 700 kronor i moms innan pengarna ens kommer fram till hantverksföretaget. Därefter går 600 kronor till egenavgifter och 1000 kronor i inkomstskatt för hantverkaren. Kvar i handen på hantverkaren ligger 1000 kronor.

Med rotavdraget ändrades allt detta. Det räckte med ”bara” 5000 kronor från arbetsgivaren för att ge 1000 kronor till hantverkaren.

Resultaten blev fler jobb till hantverkare, mindre svartjobb och bättre kvalitet i utförandet. Många familjer har kunnat förverkliga drömmar om sitt boende tack vare rotavdraget.

Slanten det kostar staten kommer dessutom tillbaka! En undersökning från Skatteverket (2011:1) visar att 21 procent av de som köpte rottjänster tidigare utförde dem själva, 7 procent köpte tjänsten svart och 19 procent lät jobbet vara ogjort. 47 procent av rottjänsterna och avdragen har alltså uppstått i och med avdragets införande. Hälften av det som ser ut som en ”kostnad” för staten är därför ingen egentlig kostnad. Tvärtom genereras skatteintäkter, i och med att fler får jobb. Rotavdraget är därför väsentligen självfinansierande.

Därför är regeringens löftesbrott svårt att förstå. Rotavdraget har skapat jobb, gjort en tidigare svart bransch vit och styrt mot att låta oss alla göra vad vi är bäst på. Brevbäraren bär ut brev, kirurgen opererar, polisen jagar bovar och hantverkaren bygger.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons