Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjursbubblan spricker

Annons

Vargens ylande börjar höras över hela länet och känslorna blir allt starkare. Vad handlar det då om?

Stammen på några hundra i Sverige är ur en global synvinkel felräkningsvargar och dessutom starkt inavlade. Det finns 150 000-200 000 vargar på norra halvklotet.

Vargen är inte utrotningshotad och enligt forskaren på Grimsö, Olof Liberg, påverkar den inte det svenska ekologiska systemet.

De som bor i en levande landsbygd i eller nära ett vargrevir känner alla till de negativa konsekvenserna. Hundar har dödats, småviltsjakten med hund har upphört, får har dödats, älgstammen har minskat drastiskt.

Rädslan för vargen, befogad

eller ej, hämmar vardagslivet och begränsar friheten för många. Landsbygden blir mindre attraktiv att bo och verka i. Att driva

verksamhet baserad på betesdjur känns osäkert och att minimera riskerna för vargangrepp blir kostsamt. På sikt krymper det öppna landskapet, mångfalden minskar och den traditionella landsbygdskulturen hotas.

Landsbygdens folk är de som får ta det politiska vargexperimentets konsekvenser. Rovdjurspolitiken är ohållbar och måste omprövas. På riksnivå sitter partierna fortfarande fast i tidigare naiva bedömningar, på lokal nivå börjar nu bubblan att spricka.

Centerpartiet i länet kräver en ny vargpolitik som tydligt prioriterar landsbygdens folk före vargen. Folkpartiet i Fagersta stöder samma grundtanke och uppmanar samtliga andra partier att göra detsamma.

Hur ser Vänsterpartiet i Fagersta på vargfrågan? Tidigare ven partipiskan från distriktsordföranden när Vänsterpartiets representant i viltförvaltningsdelegationen reserverade sig mot inplantering av varg i länet.

Folkpartiet Fagersta

Magnus Bohman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons