Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan Norberg räddas

Annons

De flesta invånarna i Norberg

har liksom jag själv under en längre tid hört väckarklockorna ringa högljutt, men sossarna med lilla Miljöpartiet som huvudkudde fortsätter att trycka på snoozeknappen och sova vidare.

Måhända drömmer de om den gamla goda tiden då folkhemmet blomstrade, då vi hade hemmafruar och alla arbetare var kollektivt fackligt anslutna till partiet.

Men det är dags att vakna upp: Pengarna har tagit slut för länge sedan och vi måste dra i nödbromsen innan det är för sent.

Det 34-punktspaket som klubbades i fullmäktige (31/10) är i grunden endast kosmetika. Inga strukturella beslut som avgörande förändrar kommunens kostnadsbild i framtiden har fattats.

Alla försök i den riktningen har hittills blockerats av sossarna plus Miljöpartiet, som trots mycket kloka inlägg i den här tidningen fortfarande vägrar att överge idén om medeltidsmuseum och idrottshall.

Kommunalrådet Åsa Eriksson, S, försökte sig på en ny historiebeskrivning där hon får Socialdemokraterna att framstå som goda rikshushållare medan främst Vänsterpartiet med starthjälp av den samlade borgerligheten förefaller vara lämpliga kandidater till nästa månads lyxfällan.

I sak har hon rätt, att under tolv år skapa ett samlat underskott på 23,5 miljoner kronor är en bedrift som knappast någon kan vara stolt över – och det kan varken vänstern eller vi inom alliansen blunda för.

Men tidigare misstag försvarar inte att Socialdemokraterna fortsätter att göra samma misstag som dess företrädare.

Så mitt råd till det sjunkande skeppet Norbergs kommun, där kaptenen verkar prioritera nöjesattraktionerna framför båtens säkerhet är följande:

- Anpassa kostymen till storleken på kommunen. Banta ner antalet förvaltningar till en gemensam förvaltning som hanterar allt.

- Modernisera kommunens ledningsfunktion och tillsätt en kommunchef med ett övergripande ansvar för all kommunkoncernverksamhet.

- Individ- och familjeomsorgen bör så långt som möjligt samverka med grannkommunerna. En underdimensionerad socialtjänst ökar risken för att kommunen tvingas till akuta placeringar som annars kunnat undvikas.

- Koncentrera all kraft och resurser på kärnverksamheterna. Satsningar skall ske som syftar till att modernisera infrastruktur både vad det gäller information som transporter.

- Kommunens motto bör vara att ”Rätta mun efter matsäcken” Vi politiker måste med vårt liv som insats försvara kommunens överskottsmål som innebär att kommunens budget alltid ska vara överbudgeterad med två procents högre intäkter än våra kostnader.

Följer man detta kommer kommunen årligen att generera ett överskott på minst 6 miljoner som kan användas till att minska kommunens låneskulder. På tio år genererar detta 60 miljoner kronor och 2025 kan vi vara skuldfria precis som Fagersta.

- Förbjud investeringar som bygger på framtida glädjekalkyler både vad det gäller framtida skatteintäkter som förmodade befolkningsökningar. Använd gärna Kalmar och Götene kommuns medeltidssatsningar som ett avskräckande exempel på att inte bygga ett medeltidsmuseum i Norberg.

- Belöna politiker som har modet att fatta svåra beslut som gör ont i det korta perspektivet men som är lönsamt på lång sikt. Långsiktighet skapar stabilitet.

n Mottot: Underskatta intäkter och överskatta kostnader ska gälla i allt budgetarbete för kommunal verksamhet.

Christer Filipsson, FP, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons