Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket sämre

Annons

Visst var vården lite bättre förr! Tidigare hade läkare tid för patienten, nu räknas allt i minuter. Vissa minuter avsätts för patienter, både på akut och planerat besök.

Läkarna tittar ofta mer i datorn än på patienterna. Nedskärningen av läkarsekreterartjänsterna är inte bra. Det ger mer arbete för läkarna som går ut över tid läkare skulle kunna ägna åt patienterna.

Många läkare har inte den legitimation som arbetsgivaren uppger. Läkare inom EU kan komma och arbeta utan att behöva lära sig språket, vilket är livsfarligt.

Kan läkaren göra sig förstådd? Kan han ställa rätt diagnos? Förstår patienten vad läkaren säger? Vilka missförstånd som inte kan rättas till kan uppstå? Det är ju inte bilar de tar hand om.

Visst, tekniken har gått framåt och man kan behandla och operera fler med nya tekniker. Men vi har också inom alla landsting den ”svarta lista” som innebär att vi inte behandlar patienter i alla lägen på grund av till

exempel ålder.

Det finns besparingskrav även inom receptförskrivning, där patienter får betala ett tillägg för medicin för att de inte tål den billigaste sorten.

I dag är läkarvården så specialiserad så varje läkare är inriktade på en liten del av kroppen och det de inte klarar av skickar de tillbaka till familjeläkaren och han ska remittera patienten dit den hör.

Specialisten gör det inte utan det är bara för patienten att börja om från början, med väntetid igen på allt från tre månader och uppåt.

I dag har ingen en fast familjeläkare nästan på grund av Vårdval Västmanland utan nu får man den läkare som är ledig för stunden.

Olika läkare varje gång vilket kan vara väldigt jobbigt för man ska dra sin sjukdoms historia om och om igen. Inte nog med det utan man ska fara och flyga tur och retur till sjukhusen runt om dessutom. Alla orkar inte detta och många har heller inte råd.

Före detta landstingsbevakare, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons