Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg ifrån om vargar!

Annons

Stig Henriksson, ditt svar på min insändare om rovdjurspolitiken gav en förhoppning om att vi tänker ganska lika i frågan.

Du ger personliga synpunkter där du lutar dig mot Folkpartiets officiella hållning att antalet vargar inte ska överstiga 210, men att det övergripande målet är en genetisk frisk och jaktbar vargstam.

För att uppnå målet är du heller inte främmande för licensjakt och, för att i enskilda fall skydda tamboskap, skyddsjakt.

I dag finns det uppskattningsvis 350-400 vargar i vargbältet enligt vargfakta.se och antalet

stiger för varje år. Naturen låter inte vänta på sig, men politikerna på riksnivå har svårt att komma till skott.

Eftersom ingenting händer måste vi som lever i landsortskommuner göra vårt bästa för att skynda på processen. Det är vi som i första hand kommer att drabbas.

Centerpartiet i Västmanland har modigt utmanat partitoppen med en ny syn på rovdjurspolitiken. Som folkpartist vill jag också agera för att regionalisera vargfrågan och begränsa statens beslutanderätt. Beslutsfattarna ska vara nära dem som berörs, en demokratiprincip.

Vänsterpartiets föreslagne nye ledare, Jonas Sjöstedt, undertecknade i höstas en riksdagsmotion som bland annat kräver att licensjakt förbjuds och att rätten att försvara tamboskap och hundar, enligt paragraf 28 i jaktförordningen, tas bort. Beslutsfattande i vargfrågan ska dessutom tas helt på statlig nivå.

Detta, Stig Henriksson, är att gå den helt motsatta vägen mot vad både du och jag och troligen de flesta andra på landsbygden vill. Som Fagerstabo blir jag nervös när jag inser vad det är vårt kommunalråds partiledning vill genomföra.

Stig Henriksson, kom med ett officiellt uttalande om var Fagersta kommun står i vargfrågan. Samtliga partier bör stå bakom, men jag ser gärna att din personliga och jordnära uppfattning i frågan får vara rättesnöre. Vänsterpartiets partipiska får inte styra.

Var står Socialdemokraterna och Moderaterna i vargdebatten?

Magnus Bohman, FP, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons