Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Säg inte Gud!"

Annons

Inför skolavslutningen blev jag av skolan i Norberg uppmanad att hålla mig till Skolinspektionens regler. Det innebär att jag som präst inte får uttala ordet Gud, be en bön eller läsa välsignelse över barnen vid avslutningen.

En präst som inte får vara präst i sin egen kyrka, är det sant? Det börjar lukta åsiktsförtryck och religionsförföljelse från en statlig myndighet som är ute i syfte att garantera religionsfrihet, i händelse av att där skulle finnas en minoritet invandrare med annan religion än den kristna.

Nu är det väl så att 95 procent av alla berörda i Norberg vill ha sin skolavslutning i kyrkan och det på ”riktigt” med en präst som inte har belagts med munkavle.

En sådan majoritet har ingen

rätt i vårt demokratiska samhälle att utforma en skolavslutning utifrån lokala behov och traditioner.

I stället är det byråkrater i central statlig tjänst som skall diktera och få andra till underkastelse och därmed ska vi inkompetensförklara oss själva.

Skolvärldens högsta instans ska definiera vad som är ”mänskligt och gott” så att ingen blir sårad på grund av ett övergrepp. Om prästen sedan inte får tala om Gud så ska det inte talas om.

Det hela blir schizofrent när barnen ska sitta i kyrkan och sjunga sommarpsalmer om Gud, se på symboler och ta del av en kulturhistoria som har sina andliga rötter tusen år bakåt i tiden, men vara ovetande om att det är otillåtet.

Sjunga om Gud går bra, men inte att just prästen är där och uttalar ordet, för då blir det omänskligt, ett övergrepp i trosfrågan.

Alltså prästen är en ful gubbe som förstör barnen med sitt tjat om Guds välsignelse över sommarlovet. Utan den bilden skulle det inte vara möjligt att ta över från skolans sida i tro på att man gör det goda.

Jag tycker det är magstarkt att skolledningen i Norberg klarar av att kräva kyrkans underkastelse i frågan och samtidigt ta det för givet att skolavslutningen ska vara i Norbergs kyrka.

Om de nu väljer att underkasta sig Skolinspektionens definition av ”godhet” så borde det leda till konsekvens med någon form av moraliskt ansvar för vad man tycker. Är det då inte självklart att avslutningen ska ske i andra lokaler och i andra former?

Det går inte att marschera in med storstövlarna på och ta över ett kyrkorum som om det var vilken skolmatsal som helst. Det är ett heligt rum som byggdes för 700 år sedan, som i dag håller på att urholkas och bli en symbol för förnekelse inför den unga generationens medborgare.

Är det så att de enda som kommer att förstå det heliga rummet är invandrare med annan religion? Att det skulle finnas ”andlighet” i livet är något vi skäms för inför våra barn?

Vi vänder på det: Ä r det vår tomhet och brist på andlighet som gör att vi skäms? I det här fallet fick prästen bära på allt och försvinna ut från sin kyrka med svansen mellan benen. Alla lyckliga?

Präst i Norberg Karbennings församling

Per-Arne Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons