Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj inte stränder!

Annons

Vi är två av dem som flyttade till Norberg omkring 1980. Det som lockade var främst naturen, kulturen och samhörigheten. Det fanns en stark känsla av gemenskap.

Det var Strejkspelet med alla ringar på vattnet som bildades där. Man chartrade ett tåg, reste till Stockholm och protesterade mot nedläggningen av Spännarhyttan. Det var Folkets hus med filmer, föredrag och teater från Riksteatern, länsteatrarna och från fria grupper. Då och då buggade vi loss på det stora dansvänliga golvet.

I Folkets park uppträdde flera av Sveriges främsta artister. Publikrekorden haglade. I Kalifornien, vid Norens strand hade vi samkväm, fester… På Prostudden har ungdomen alltid samlats för att pussas och bada.

Strejkspelet upphörde, men Arne Andersson fortsatte ännu några år att regissera oss, nu i några stora uppsättningar av Brechtpjäser. Folk vallfärdade och vi var stolta över att kunna kalla oss norbergare. Ytterligare några flyttade hit till gemenskapen.

Det fanns en stor gemenskap mellan människor från olika grupper i alla åldrar i Norberg på den tiden.

Nu har vi 2011. Mycket har hänt, i världen, i det svenska samhället och i Norberg. En privatiseringsvåg – en tsunami – har sköljt över oss.

Borta är Kalifornien och vår Folkets park. Folkets hus har blivit bibliotek och Lärcenter. Borta är dansgolvet. Borta är de mjuka teaterfåtöljerna.

Men… Lapphyttan har tillkommit, gamla och nya. Spännande sommarfestivaler ordnas i Mimerlaven. Och Bergslagens folkhögskola har flyttat hit och bland annat blåst liv i det gamla Tingshuset, liksom i vårt kulturliv över huvud taget. Tack för det!

Ett annat uttryck för gemenskap är Norbergs camping som mellan april och oktober hyr ut stugor och platser för husvagnar, har båtuthyrning och kiosk.

I Flängan samlas man omkring en egen marknad, midsommarfest med mera och i Karbenning finns ett nytt vandrarhem och ett litet fantastiskt mejeri. Och marknad och ett levande föreningsliv. I Kylsbo och i Fragg och i flera andra byar frodas aktiviteter och gemenskap.

I Klackberg finns skidbacken och skidspår. Vintern har varit fantastisk med skidspår nästan överallt runt Norberg.

Man vill locka nya invånare till Norberg. Det är bra. Men, snälla beslutsfattare, glöm inte oss som finns och bor här redan! Att vi trivs och lever ett bra liv här måste vara den bästa reklamen, eller hur?

Vi har en underbar natur runt knuten. På gångavstånd från byn ligger Noren med Prostudden och andra ställen för bad och underbara strandremsor. Låt oss få behålla dem!

Bygg inte hus så att tillgängligheten till vattnet hindras eller så att tillgängligheten till stranden, inte bara badstranden, vid campingen störs!

Målsjön strax utanför Spännarhyttan med sin unika och orörda natur är ett bad- och utflyktsmål för många naturälskande människor. Låt oss få behålla den!

Att låta bygga vid till exempel Storsjön och Målsjön innebär ju kostnader också,

för vägar, belysning, skolskjutsar med mera.

Därför är vi starkt emot att tillåta strandnära privattomter överallt i vår kommun.

Vi är även starkt kritiska till planerna på att bygga vindkraftverk i vår kommun. Det stora ingreppet på naturen, det störande ljudet i våra nu så underbart tysta skogar och förfulningen som ett antal monsterpropellrar skulle utgöra, allt detta utan att ge några ekonomiska fördelar, bortsett från ett antal arbetstillfällen under själva byggandet.

Vindkraft är ett förnyelsebart energislag som är i ropet, men ger väldigt lite energi i utbyte, särskilt här i inlandet.

Vattenkraft kostar 50 öre per kWh, kärnkraft kostar 1 kronor per kWh, vindkraft kostar 2 kronor per kWh vid havet. I våra trakter kanske det dubbla på grund av sämre vindförhållanden. Så detta är ingen bra affär.

Dessutom: Riv inte det spännande före detta vattenverket! Tänk om det kunde förvandlas till nåt slags badhus, det finns ju redan bassänger där inne. Man kunde bada turkiskt, romerskt, svenskt… Ett badhus, inte för simtävlingar eller med rutschbanor, utan för njutning, stillhet och gemenskap.

Nej till strandnära bebyggelse i Norberg! Nej till vindkraft i Norberg!

Så tycker vi.

och Jan Björkin, Norberg

Ingmari Ahlstedt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons