Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa nyttigare!

Annons

Debatten om Norbergs nya idrottshall är i gång och många ställer sig frågande till kostnader, kostnadsuppgifter och om Norberg har råd med denna satsning.

Spekulationer om byggnadskalkylen är egentligen ganska ointressanta. Cirka 20 000 kronor per kvadratmeter kan stämma.

Kommunen kommer att behöva låna i princip allt. Den långsiktiga skulden på drygt 100 miljoner ökar med 40-50 procent.

Årsbudgeten på över 4 miljoner för avskrivningar, räntekostnader och driftskostnader som man angett är rimlig.

Problemet med en byggnadsinvestering är att kommunen är bunden till den. Det finns inget

sätt att komma ifrån den, med mindre än att man säljer byggnaden, och det är sällan en bra idé i små landsortskommuner, om man ändå har långsiktigt behov av den. Frågan är om man kan använda pengarna på ett bättre och mindre riskfullt sätt.

Motivet är bland annat att kommunen i en undersökning fått svar att ”det vill man ha”, men har de som skall nyttja hallen fått vara delaktiga i planering, så att man bygger det föreningarna behöver?

Har man tittat på kostnader för hallhyra eller blir det en överraskning, som kanske medför att lokalen står tom?

Samtidigt får vi tydliga bevis på hur ansträngd ekonomin är. Man beslutar om en lekpark nere vid ån, men klarar inte ens den kostnaden utan sprider ut den över ett decennium på bekostnad av alla andra lekplatser.

Kulturskolan är hotad, beslutet om kvällsöppna förskolor omprövas, vikarier sätts inte in, personalen i äldrevård och hemtjänst hinner knappt med sitt jobb, kommunfullmäktige måste till och med få en fråga om att röja sly, för att frågan ska hanteras. Det verkar som om vi har dåligt med pengar...

Efter att bygget står färdigt ska även Unkan flytta dit. Det kan kanske fungera om man reder ut samarbetsformerna, men vad gör man med dagens lokal? Att sälja den till handel, lager eller industri och skapa trafik dit är inte lämpligt med tanke på att den ligger mitt i ett område där hundratals barn i för- och grundskoleålder springer varje dag.

Driftskostnaden för den byggnaden torde kvarstå och jag ser inte att den ingår i någon kalkyl för projektet. Att flytta annan verksamhet dit kostar pengar och medför en annan tom lokal.

Fundera på om 4-4,5 miljoner årligen kan användas på något bättre och mindre riskfullt sätt, för att göra Norberg attraktivt! Det behöver inte ens kosta så mycket, för att många satsningar ska kunna genomföras.

Föreningsstöd till idrottsföreningar, utvecklingsprojekt, satsningar på skola, bättre skolmat, bättre vård åt våra gamla, eller kanske jobba med det eftersatta underhållet i kommunens befintliga lokaler...

En sådan prioritering har också den fördelen att man kan justera den efter befintliga budgetramar, vilket också är en fördel för dem som funderar längre än en mandatperiod.

Johan Stråhle, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons