Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på vit jul för alla

Barn och unga som möter julen med en klump i magen är tyvärr alldeles för många.

Annons
Julfirande. Många barn känner oro inför julfirandet, framhåller skribenten.Foto: Anders Wiklund/TT

Julen är den högtid då vi trissar upp stämningen och familjen ska ha det mysigt. Barnen ska få klappar och maten ska vara riklig.

Tyvärr är det också många som ser julen som helgen då det måste vara alkohol av olika sorter på bordet. En mängd undersökningar och berättelser från nu vuxna visar att detta är ett problem för många barn.

Jag har också erfarenheter från ett antal jular som spårade ut och blev ganska trista och dessutom så kände man ofta en viss oro inför varje jul. Hur ska det bli i år?

Även mindre mängder alkohol påverkar sinnesstämningar och barnen får signaler om att det inte är som vanligt och kan bli oroliga och ledsna.

För barn och unga som möter julen med en klump i magen är tyvärr alldeles för många. 385 000 barn och unga lever i familjer där en eller två föräldrar har ett riskfyllt drickande. Många av dessa barn känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig.

Vartannat barn upplever dessutom att vuxna förändras när de dricker alkohol. Och när mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när fasters skämt blir omöjliga att förstå eller när morfar luktar så konstigt – då står inte längre julen för något tryggt

Själv har jag bestämt mig för att överhuvudtaget inte använda alkohol oavsett jul eller inte. Det är för mig ett naturligt sätt att leva och inget jag avstår ifrån. Men till dig som tycker att en jul utan alkohol innebär att du måste avstå från något skulle jag säga. Ja för våra barns skull tycker jag du ska avstå från alkohol och istället spegla dig i barnens glädje och satsa på ett ge dem en glad och fröjdefull jul.

Julklappar och en massa mat i alla ära men det är inte detta som avgör om julen blir bra. Utan det absolut viktigaste är att vi får umgås och trivas tillsammans.

Anslut dig till IOGT-NTOs kampanj ”Vit jul” och bidra till en God jul till alla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons