Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sent underhåll

Annons

”Lägenhetssökande, men inte hos NVK, Norberg” (16/2) är mån om kommunens utveckling och ger oss politiker råd. Det är vi tacksamma för.

I det här fallet lyder rådet att kommunen bör lämna Norra Västmanlands kommunalteknikförbund (NVK). Jag delar inte skribentens uppfattning.

Att underhållet är eftersatt i flera av de fastigheter som kommunen äger är väl känt och det är något som jag djupt beklagar.

En del tidigare politiska styren i kommunen har valt att prioritera annan verksamhet och, i mina ögon, blundat för den renoveringsbubbla som då ständigt växer.

Några av våra hyresgäster får betala priset nu. Vi som styr kommunen i dag försöker jobba i kapp det underhåll som inte har skett men det kostar oerhört stora pengar och tar tid.

Sedan Norbergs kommun gick in i NVK har vi kunnat öka professionaliteten i verksamheten, minskat kostnaderna för administration och därmed frigjort mer medel till service och underhåll.

NVK utför bara de uppdrag som kommunen ger dem och har bara de medel att röra sig med som kommunen tilldelar. Norberg och Fagersta har olika ”pengapåsar” i NVK och därför kan uppdragen och ambitionsnivån ibland skilja sig åt mellan kommunerna.

Hyresfastigheterna bär sina egna kostnader, det vill säga de pengar vi får in i hyresintäkter finansierar drift och underhåll. Om vi skulle låta hyran ligga oförändrad finns det således inte pengar till välbehövliga renoveringar.

Därför är hyreshöjningar helt nödvändiga men vi är måna om att hålla dem på en nivå som ligger i linje med övriga regionen.

Tilläggas bör kanske att Norberg fortfarande har länets näst lägsta bostadshyror trots att vi har de högsta taxebundna kostnaderna (summan för el, värme, va och renhållning) i länet.

De senaste åren har vi ökat takten i planerade renoveringar i verksamhetsfastigheter och hyresfastigheter, men från en väldigt låg nivå. Jag förstår att det finns hyresgäster som väntar på att deras lägenhet ska få den ansiktslyftning och standard som man som hyresgäst kan förvänta sig.

Trots detta får NVK i alla undersökningar mycket högre betyg av sina hyresgäster än vad de privata hyresvärdarna i kommunen får av sina så i jämförelse står vi oss ändå bra. Vi har förstås ambitionen att bli mycket bättre och att kunna erbjuda våra medborgare attraktiva boenden.

Åsa Eriksson, S

Kommunalråd, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons