Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka av våra arbeten

En tidningsrubrik i mitten av december 2014 löd ”Svaga får allt tuffare på arbetsmarknaden”.

Annons
Arbetsmarknaden. Både arbetslösa och många med jobb har tuffa villkor.            Foto: Henrik Montgomery/TT$RETURN$$RETURN$

Med tanke på att vi den sista tidsperioden fram till och med 1980-talet hade en full sysselsättning då i princip alla kunde bo och arbeta var de ville, så kan man undra varför det inte fanns några svaga på den tiden? Det finns nog många exempel på de som hade helt vanliga arbeten då, men som är permanent utslagna från arbetsmarknaden nu.

Är det bara de arbetslösa som fått det tuffare? Nej, allt fler signaler påvisar att de som arbetar har det riktigt tufft och allt fler tycks drabbas av psykiska besvär och arbetsrelaterade sjukdomar. Den hejdlösa utskrivningen av smärtstillande medel talar för samma sak.

Förr hette det ”arbete befrämjar hälsa och välstånd” men det kan man sannerligen inte påstå i dag. Numera är arbete något man blir sjuk av och måste rehabiliteras tillbaka till.

Det första steget från 1980-talets fulla sysselsättning till massarbetslöshet togs under socialdemokratisk regering redan 1985 genom kreditavregleringen. Sedan har politikerna under många år fört en arbetslöshetsskapande politik genom en ständig påfyllnad av arbetskraft från andra länder.

De arbetande som röstat på Sverigedemokraterna i uppfattningen att Sverige står för en överdriven humanitet, har inte trängt tillräckligt djupt i sin samhällsanalys. Humaniteten är bara täckmantel för något helt annat, nämligen gammal klassisk SAF-politik (Svenska Arbetsgivareföreningen).

Det handlar om arbetsgivarnas makt över arbetarna. Fackföreningarna har gett fritt fram för löne- och arbetsvillkorsdumpning, så länge det inte påverkar lönen i kronor.

Den linje som Socialdemokraterna i praktiken drivit under EU-politiken sedan tidigt 1990-tal är att vi ska ha så låga löner och dåliga arbetsvillkor att vi tar arbeten från lågavlönade i andra länder. Sverige behöver ett nytt arbetarparti och en ny arbetarrörelse som kämpar för bättre arbetsvillkor och löner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons