Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukast går före

Annons

Signaturen ”Opererad gallsten” (9/2) undrade vad som gäller vid gallstenssjukdom. Här följer en kortfattad beskrivning.

Gallsten är vanligt hos den vuxna befolkningen i Sverige. Ett fynd av gallsten utan noterade besvär ska inte opereras.

Vi ser ofta gallsten som bifynd på våra bukutredningar. Indikation till operation är frekventa gallstenssmärtor eller komplikationer såsom sten i djupa gallvägarna eller inflammation i bukspottkörteln.

En vanlig utredningsgång är att patienter med smärtor under höger revbensbåge kommer till akuten, smärtlindras och kanske blir besvärsfria.

De kan då remitteras till husläkare för utredning av gallstenssjukdom eller annan orsak till smärtorna.

I vissa fall om smärtorna har kommit för första gången när patienten söker och patienten har normala levervärden samt blir besvärsfri på given behandling, kan man helt enkelt avvakta med ytterligare åtgärd och patienten får då information om att återkomma om nya besvär uppkommer. Vid upprepade besvär föreligger indikation till utredning.

I det fall det kan vara aktuellt med en utredning remitteras patienten till en specialist. Målet är att det ska ske vårdgarantins tidsgräns för första besök på 90 dagar. Här sker en prioritering så att sjukast får tid först.

Efter att patienten träffat specialisten görs bedömningen om man ska bli opererad och hur bråttom det är. Här vid gäller vårdgarantin för behandling på 90 dagar. Klarar vi inte av denna deadline så har patienten möjlighet att bli opererad på annat sjukhus.

I det aktuella fallet verkar det som om alla instanser inte kommunicerat på ett optimalt sätt, även om ingen kan lastas för att ha gjort något formellt fel, eller handlat mot medicinska principer.

Vi tar naturligtvis till oss dessa synpunkter och ska fortsätta arbeta för att ”vässa” våra flöden så att liknande situationer inte ska uppstå.

Den största delen av planerade galloperationer utförs inom dagkirurgi.

Överviktsoperationer utförs inte i dagkirurgisk regi eller av det team som utför de flesta gallstensoperationerna, och påverkar således inte denna kö.

Chef, Division kirurgi,

landstinget Västmanland

Claes-Göran Björck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons