Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpning, partier!

Annons

Var är demokratin? Jag har de senaste två åren besökt kommunfullmäktiges sammanträden i Fagersta ett flertal gånger. Det har varit en del av min utbildning på Stockholm universitet där det ingår att studera beslutande församlingar.

Det är väl ingen hemlighet att Vänsterpartiet har en stark ställning i de beslutande församlingarna i kommunen. Ja sanningen är ju att de dominerar både röstantalen och inflytandet. Man bör då fråga sig varför är det så.

En stor del av den förklaringen tror jag att man kan finna i den totala avsaknaden av opposition. Det är faktiskt pinsamt att se Jan Johansson från det ledande allianspartiet Moderaterna försöka ta plats i processen och lika pinsamma är Socialdemokraterna. Det verkar finnas en fruktan för att gå emot kommunalrådet Stig Henriksson, V, eller stå på sig i en diskussion.

Sveriges Radios dokumentär från Fagersta är ett bra exempel. Det mest magstarka var när Jan Johansson jämförde Fagersta vänsterns styre med Nordkorea. De orden har han dock aldrig kunnat utveckla i fullmäktige.

I stället har han exempelvis tackat Vänsterpartiet när de totalt smulat sönder någon av alliansens många motioner, men gått med på rent kosmetiska ändringar i dessa motioner, då är han tacksam för det.

I september förra året hände så något, Sverigedemokraterna kom in fullmäktige. Ganska omgående höjdes debattnivån i fullmäktige, exempelvis intog partiet talarstolen på första fullmäktigemötet och fick genom detta i gång en jämställdhetsdebatt.

Jag själv röstade på Miljöpartiet, men är av åsikten att ska demokratin fungera och kunna utvecklas så krävs en fungerande opposition och ett flöde av åsikter.

Med undantag från SD saknas opposition, därför kan jag som grön väljare säga att ”Sverigedemokraterna bidrar till en mer levande demokrati”.

Som medborgare har jag därför en fråga till samtliga partiet som snurrar runt Vänsterpartiet: Är ert syfte att vara en femklöver eller tillhör ni oppositionen?

Adolfsson, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons