Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnskattebergs guldläge

Annons

Nu har vi guldläge i Skinnskatteberg! Regeringen avsätter stora summor för bredbandsutbyggnad till landsbygden. Rätt hanterat kan detta bli ett rejält lyft för hela kommunen.

Det finns enorma möjligheter för hur lokala företag, föreningar och kommunen kan samverka.

Det som först behöver göras är att genomlysa hela infrastrukturen när det gäller kommunikation i kommunen, titta över de fibernät och kopparbundna ADSL-anslutningar som finns och se hur man kan komplettera dem för att få de bästa möjligheterna. Även trådlösa system kan vara motiverade som komplement.

Nu gäller det för kommunen att tänka själv i stället för att lyssna på motsägelsefulla marknadskrafter och pengasugna konsulter. En satsning på bredband kommer att bidra till minskad utflyttning och göra Skinnskatteberg mer attraktivt.

Det är inte bara viktigt för företagare, utan även för barnfamiljer när det blir vanligare att sköta allt mer av skolarbetet via internet.

Absolut viktigast för kommunen är att först ställa frågorna: Vilken it-vision ska vi ha framöver? Vilka hastigheter är acceptabla? Hur påverkar it skola och näringsliv? Vilka långsiktiga strategier ska finnas? Hur kan samverkansvinster optimeras gällande bland annat kabelförläggning vid va-jobb?

Om jag fick bestämma skulle detta även bli startskottet för en enorm uppryckning inom data/it i grundskolan, och i förlängningen en etablering av ett industri- och it-gymnasium i Skinnskatteberg, kanske i folkhögskolans gamla lokaler.

Om vi samlar de goda krafter, ekonomiska och visionära, som finns inom kommunen och

näringslivet så är jag övertygad om att vi genom en helhjärtad

it-satsning kommer att öka invånarantalet med 40 procent på tre år. Då, om inte förr, kan vi byta ut en ”arbetarekommun” mot en it-kommun!

Glesbygdsoptimist, Skinnskatteberg

Jan Onning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons