Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmuseum kan räddas

Annons

Utbildnings- och fritidsnämndens ordförande Ove Nilsson, V, skriver (4/7): ”Ännu lever kulturen i Fagersta!” Det må vara sant om nutida och framtida kultur, men vår bygds historia kan man tydligen behandla hur styvmoderligt som helst. Klockarbergsskolan ska säljas och det fina skolmuseet packas ihop i väntan på en eventuell annan lokal.

Ett annat exempel på respektlösheten för vår historia är att Västanfors herrgård var till salu för några år sedan. Nu ryktas att Sveriges äldsta amatörteater Norrby teater inte får vara kvar i sin anrika byggnad. Bruksmuseet verkar också ligga illa till. Tegelstenarna ser ut att rasa vid entrén.

Var finner kommunen en lokal som är ändamålsenlig och samtidigt kostnadsfri? Ove Nilsson nämner Västanfors herrgård som ett bra alternativ. Men en lägenhet där är väl inte heller gratis?

Nyligen var tredje våningen på ”Pastejen” intill Risbroskolan på förslag. Det visade sig bli betydligt dyrare med tillgänglighetsanpassning än att ha kvar museet i Klockarbergsskolan.

Gun-Lis Gustavsson och Rita Södergård har säkert rätt när de i Fagersta-Posten (1/7) säger att restaureringen inte behöver kosta 1 miljon kronor.

På hembygdsgården jobbar många ideellt och alla reparationer behöver inte ske samtidigt. Dessutom är Klockarbergsskolan med det fantastiska museet viktigt för många. Det är, som Rita Södergård säger, gammalt gediget hantverk som bör bevaras. Det går säkert att få sponsorer.

Finns viljan borde det gå att få till stånd en uppgörelse mellan kommunen och hembygdsgården som innebär att ekonomin klaras av. Det gick ju bra att få länsstyrelsens hjälp med pengar när det gällde luftbevakningstornet.

Klockarbergsskolan ligger i ett område av riksintresse, nära kyrkan, Strömsholms kanal, de gamla arbetarbostäderna, kraftstationen, slussvaktarstugan, slusslagårn, Västanfors herrgård och sist men inte minst hembygdsgården med sina museer.

Det är ingen slump att skolbyggnaden ligger nära kyrkan som tillsammans med brukspatronen stod för skolundervisning på den tiden. Klockarbergsskolan är alltså en del av ett område med flera intressanta sevärdheter som besöks av många.

Varför förstöra sambandet med historien? Varför jaga små ideella föreningar för liten vinning jämfört med de verkliga miljonaffärer i form av fastighetsaffärer och tomtprojekteringar som kommunen ägnar sig åt?

Och varför ödsla kraft och ändra på något som fungerar bra? Varför motarbeta hembygdsgården, det stora dragplåstret i kommunen?

Med den kulturfientliga politik som den politiska ledningen nu driver riskerar man ta död på viljan hos många att arbeta ideellt.

Många ideellt arbetande på hembygdsgården, Västanfors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons