Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönmålad sjukvård

Annons

Det har seglat upp en ny debatt om sjukvården och nu handlar det om påståenden att den var bättre förr. Men när förr var preciseras inte. Det kan inte handla om 1700-talet, då låg man två i varje säng på det fåtal sjukhus som fanns i landet.

Knappast heller på 1800-talet då det fanns en provinsialläkare i varje län (!), koleran härjade vilt och tuberkulosen lade många i graven alltför tidigt.

Menar man 1900-talets mitt, då antibiotika började dyka upp i behandlingen av infektioner? Det var en tid när sjukvården inte drog så stora kostnader.

Sängplatserna på sjukhusen var inte få. Men en brist på läkare började bli tydlig både på sjukhus och utanför. Vakanser var mycket vanliga. I många delar av vårt land var ”doktor Vakans” den vanligaste läkaren.

Allmänläkarna på den tiden kallades provinsialläkare och ansvarade för den öppna sjukvården i ett distrikt som kunde omfatta en eller flera kommuner.

Saknades det en läkare i ett distrikt och man inte fick fatt på någon vikarie fick läkaren i granndistriktet ta jobbet. Det bör vara lätt att räkna ut hur lång tid doktorn hade med varje patient.

Utrikes födda och utbildade läkare blev mycket vanliga och togs tacksamt emot av de sjuka även om det inte så sällan var svårt att förstå vad doktorn sade.

Specialiseringen bland läkarna blev möjlig under andra halvan av 1900-talet. Generalisterna blev allt färre och det är inte konstigt för det är inte möjligt att kunna mycket om allt i ett yrke som handlar om att bota människor. Specialiseringen betydde och betyder att fler sjukdomar kunde och kan botas eller väsentligt lindras.

Det är ju så att när vi tänker tillbaka är minnet skymt av en dimridå. På somrarna förr var det alltid vackert väder, på vintrarna lagom med snö och bara någon köldgrad. Och inom vården fanns det tid och kompetens att möta de sjuka, aldrig några väntetider. Verkligheten var en annan.

Det är lätt att skönmåla forntiden, men orättvist mot nutiden. En sak vet jag: hade jag varit född 50 år tidigare än jag är hade jag aldrig blivit så gammal som jag råkat bli i dag. Det är bland annat sjukvårdens förtjänst. Och det är ganska roligt att leva.

Per Sennerfeldt

Sjukvårdspartiet Västmanland, Västervåla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons