Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjaga den vargen!

Annons

Så har det hänt att en varg, orädd med ett onaturligt beteende, har sökt sig in i bebyggelsen vid Rönningen i Fagersta efter föda, förmodligen matrester. Vargen

dyker säkerligen upp i Fagersta eller dess närhet på nytt.

Självklart borde Naturvårdsverket/länsstyrelsen bevilja

skyddsjakt på denna varg. På grund av bristen på spårsnö är det dock svårt att hitta den.

I Malung har samma sak inträffat och efter beviljad skyddsjakt har en varg skjutits, men tyvärr finns flera vargar i samhället varför jakten fortsätter.

Vargar som går in i samhällen och inte visar ett naturligt beteende och är orädda ska självklart skjutas.

Nyligen var jag hos min som i Vibberbo utanför Söderbärke för att jaga småvilt. Vi släppte en av våra drevrar och efter bara en kort stund hördes ett väldigt oväsen liknande hundslagsmål.

Min son stod cirka 200 meter från platsen och förstod direkt att det var fråga om en vargattack och rusade så fort han kunde mot platsen.

Efter cirka 100 meter sköt han

ett skott i luften och då upphörde attacken tillfälligt. En kort stund senare kom hunden rusande till honom och han var beredd att skjuta vargen, men den hade tydligen avvikit strax innan.

Täta buskage gjorde att han inte kunde skjuta vargen. Han hade lagen på sin sida och hade haft rätt att skjuta då vargen hade angripit hunden.

Vi åkte hem direkt och sedan vidare till djursjukhuset i

Falun. Hunden var djupt chockad och hade svåra smärtor men blev omhändertagen direkt och fick bland annat dropp.

Vår hund hade blivit svårt biten i båda skinkorna bak och även i svansen. Han hade även attackerats i halsen men tack vare att han var försedd med GPS-sändare skyddades hans hals av det kraftiga halsbandet som hade märken efter tänder.

Hunden överlever förhoppningsvis, men vi vet ingenting om hur han kommer att agera i skogen som jakthund. Den ovissheten är svår att bära för oss.

Myndigheterna har totalt tappat kontrollen över antalet vargar som finns i södra Dalarna och norra Västmanland. Det finns minst 15–20 ungvargar som lämnat sina revir i detta område för att söka nya att etablera sig på.

Vargstammen har nu vuxit okontrollerat och regeringen och Naturvårdsverket tycks sitta med händerna i kors och vara rädda för EU:s hot.

I dag finns minst 400 vargar i Sverige, tyvärr koncentrerade

till Mellansverige. Låt vargarna

även få etablera sig i Sydsverige.

Jag förstår att Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och diverse andra så kallade vargälskare jublar över situationen som den är.

Tyvärr har licensjakten upphört och den så kallade skyddsjakten verkar inte ha någon större effekt och jag förstår att den

illegala jakten på varg inte kommer att avta.

Det har varit en del insändare i Fagersta-Posten i höst, men innehållet i dessa om vargar har jag inte gått i svaromål på och velat ödsla trycksvärta på.

Jag vill avslutningsvis framhålla att jag inte är motståndare till att vargar i begränsad omfattning finns utspridda i hela Sverige.

Bertil Nilsson, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons