Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta utförsäkra!

Annons

Regeringens förslag till förändringar av den hårt kritiserade sjukförsäkringen försöker ge sken av att rätta till problemen. Om regeringen hade hoppats att den omfattande kritiken skulle tystna blir man nog besviken.

De borgerliga partierna upprepar gång på gång att sjukförsäkringsreformen är en framgång. Men med över 45 000 utförsäkrade, ökande antal sjukskrivna och fler unga förtidspensionärer blir talet om en lyckad reform alltmer ihåligt.

Regeringen har inte har lyssnat på den massiva kritiken från de drabbade, läkarna, kyrkorna och många andra. Man har helt enkelt inte förstått huvudproblemet med sjukförsäkringsreglerna.

Det går inte att sätta en tidsgräns för sjukdom. Sjukdomar

låter sig inte styras av administrativa tidsgränser och människor blir inte friskare för att de blir fattigare.

Det är uppenbart för de allra flesta att regeln om utförsäkring måste tas bort. Men i stället talar regeringen om ”ett något utökat utrymme för individuella bedömningar” och föreslår en oskälighetsprövning.

Ingen vet i dag hur sjuk man ska vara för att omfattas av undantaget. Inte heller vet vi hur många av de tiotusentals personer som är på väg att utförsäkras som omfattas, det vill inte

regeringen berätta, annat än att det ”inte kommer att vara väldigt många”.

Vi behöver en sjukförsäkring som grundas på arbetslinjen, och som ger människor chansen att faktiskt komma tillbaka till arbete. Då krävs omfattande satsningar på rehabilitering, en aktiv arbetsmarknadspolitik så att människor inte fastnar i långtidsarbetslöshet och en arbetsmarknad som är beredd att ge människor chansen att visa vad de kan bidra med.

Då behövs tidsgränser för den enskildes rätt till rehabilitering och stöd, i stället för administrativa tidsgränser för sjukdomen.

Det är självklart att alla som kan ska jobba. Samtidigt ska man veta att om man blir sjuk och inte kan arbeta, ska man få tillgång till en försäkring som både ger rätt till snabb rehabilitering tillbaka till arbete, och ekonomisk trygghet under den tid det tar. Ingen ska behöva gå från hus och hem för att man har oturen att bli sjuk.

Olle Thorell, S, Anna Wallén, S Riksdagsledamöter, Västmanland

Sven-Erik Österberg, S, Pia Nilsson, S,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons