Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå upp emot de krafter som vill splittra arbetare

Fackföreningsrörelsens viktigaste framgångsfaktor har alltid varit att ena arbetare på arbetsplatserna, och att gemensamt stå starka för att nå framgång när det gäller arbetsvillkor, lön och arbetsmiljö.

Annons
Tradition  . Första maj-firande i Norberg häromåret. Foto: Lina Svalbro/arkiv

Därför är det för oss totalt främmande att ställa människor mot varandra, för genom splittring kommer vi ingenstans.

Du som står bredvid mig och jobbar sida vid sida med mig varje dag, oavsett vad du heter, var du kommer ifrån, vilken religion du har eller vem du älskar, du är den som är min gemenskap på jobbet. Det är vi tillsammans som behöver varandra för att uppnå förbättringar.

På arbetarrörelsens dag, 1 maj, så är det därför självklart för oss att stå upp för alla människors lika värde och rätt. Det är en dag att manifestera våra krav för ett bättre arbetsliv men också en dag att tydligt stå upp mot organisationer och krafter som vill splittra vår gemenskap, arbetare emellan.

Om vi ska nå den framgång som vi hoppas på i avtalsrörelsen, för alla välfärdsarbetare som sliter och som gör ett fantastiskt arbete dygnets alla timmar och årets alla dagar, då måste vi hålla ihop.

Enade vi stå, söndrade vi falla. Det är så det är.

Solidaritet betyder att vi delar med oss så att alla kan få en likvärdig chans i livet. Det är tänkvärt och viktigt att sätta sig in i andras livssituation och reflektera över att det kunde ha varit jag.

När vi ser hur välfärdens resurser är för knappa så är det med gemensamma krafter vi måste rikta kritiken åt rätt håll. Det är fullt möjligt att ha en värdig välfärd samtidigt som vi upprätthåller vår solidaritetstanke, visar medmänsklighet och tar hand om varandra.

Både på arbetsplatsen och i samhället.

Jag hoppas att vi är många som på 1 maj sluter upp för arbetarrörelsens grundvärderingar och som tydligt säger nej till dem som väljer att dela upp människor, som vill skapa splittring och som ser gemenskap genom etnicitet.

Gemenskap och sammanhållning är grundläggande för fackföreningsrörelsen, våra värderingar och vår framgång.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons