Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd de afasi-drabbade

Afasi-drabbade måste få hjälp att hitta språket igen.

Annons
Bokstäver. Språkfunktionen begränsas hos personer med afasi. Hjälpen med rehabilitering måste bli bättre, anser skribenten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Afasi är en dold funktionsnedsättning och kan därför vara svår för omgivningen att förstå om man inte har kunskap om afasi. Cirka 12 000 personer drabbas årligen av afasi, ofta som en följd av att man fått en stroke.

Personer med afasi har svårigheter av olika grad att förstå språk, kunna tala, läsa och/eller skriva. Problemen ser mycket olika ut från patient till patient beroende på skadans lokalisering och utbredning, men gemensamt är att språkfunktioner är drabbade.

Däremot är intellektet helt normalt trots att man inte kan uttrycka sina tankar i tal och skrift. Hos många minskar besvären efter en tid och för några försvinner de helt. Andra däremot får kvarstående livslånga svårigheter men kan lära sig att leva med dem.

Vi behöver språket för att kunna kommunicera med omvärlden. Personer som har afasi blir ofta frustrerade då det är svårt för dem att sätta ord på sina tankar och bilda meningar så att andra förstår. Livet påverkas även för närstående när en familjemedlem får afasi.

Den akuta rehabiliteringen sker direkt vid sjukhuset med hjälp av olika kompetenser som bedöms nödvändiga för att personen snabbast möjligt ska kunna påbörja sin språkliga rehabilitering.

Även närstående kan ingå i rehabiliteringen då även de blir drabbade av den nya situationen. Efter olika lång tid av den omedelbara rehabiliteringen skrivs patienten ut och skickas till hemorten.

Där börjar för många ett mycket stort problem.

Kommunerna har vanligtvis ingen logoped att erbjuda för den nödvändiga fortsatta rehabiliteringen och med primärvården är det lika illa ställt.

Det är ett stort mörkertal av patienter som inte får sin rätt till fortsatt rehabilitering tillgodosedd efter utskrivningen från sjukhuset.

Afasiföreningen i Västerås/Västmanland har för avsikt att etablera ett Afasihus i Västerås Det handlar om livskvalitén för dem som drabbats.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons