Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor förlust för Norberg

Finns det något som är mer förknippat med Norberg än Elsa Andersons konditori? Över en natt försvann en viktig bit av Norbergs hjärta och själ.

Annons
Borta. Elsa Andersons konditori skulle ha fyllt 100 år nästa år. Tillsammans ska vi bygga upp hjärtat av byn igen, skriver kommunalrådet Åsa Eriksson. Bilden togs 2003.Foto: Anders Forngren/arkiv

Den fruktansvärda branden förstörde inte bara en fantastisk kulturfastighet utan berövade också ägarna deras livsverk och verksamhet. För många försvann en mötesplats, ett centrum, en del av byns kärna.

Elsa Andersons konditori var en plats för turisterna, för stamkunderna, för ungdomarna som fick sitt första jobb. För högtidsfiranden, för sorgestunder och för många ljuvliga möten.

Jag tror att alla, oavsett relation till Elsas och till Norberg som by, känner att vi har mist någonting viktigt. En del av oss försvann i lågorna.

Det är svårt att sätta ord på varför konditoriet i byns centrum var så speciellt och varför så många har förälskat sig i det. Kanske är det därför som förlusten är så påtaglig och sorgen å stor när föremålet för förälskelsen inte finns kvar.

Nästa år skulle Elsa Andersons konditori ha firat 100-årsjubileum. Det fysiska må ha försvunnit i lågorna men jag hoppas och tror att vi tillsammans kan bygga upp den familjära känslan och hjärtat av byn igen. Det måste få ta sin tid att sörja det som försvann under en natt. Sedan bygger vi upp, pusslar ihop och stärker varandra och Norbergs själ igen. Tillsammans ska vi hitta tillbaka.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons