Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska minkar har det bra

Annons

Djurens rätts Signe Hellgren vill (i FP 5/8) förbjuda minklantbruk i Sverige, landet med världens bästa djurvälfärd.

Detta samtidigt som efterfrågan på päls är större än någonsin, världsproduktionen har fördubblats och priset tredubblats de senaste tio åren. Om djurrättslobbyn skulle få gehör för sina bakåtsträvande åsikter, skulle Sveriges världsandel alltså omedelbart tas över av länder med sämre djurskyddslagar, och staten skulle gå miste om viktiga exportmiljarder.

I dag blåser lyckligtvis andra vindar. Massor av lantbrukare runt hela Sverige, både nya och befintliga, väljer just nu att satsa på minklantbruk.

Medan de båda regeringsalternativen fram till valet 2014 tävlar om vem som kan lägga mest pengar på att få bukt med ungdomsarbetslösheten, skapar unga svenska lantbrukare tillväxt och jobb åt både sig själva och andra unga, utan en enda bidragskrona – dessutom inom de gröna näringarna på landsbygden. Den som startar ett minklantbruk från grunden i dag är skuldfri inom tre år och har under tiden genererat tillväxt till landet. Detta under världens starkaste djurskyddslagar. Den som vill utlokalisera sådan verksamhet till länder med sämre djurskydd är djupt ansvarslös, både mot djuren, landsbygden och de svenska skattebetalarna.

Lyckligtvis är nu detta dock ingen utbredd åsikt bland våra folkvalda, med undantag för en grupp vänsterpartister och miljöpartister. Dessa motståndare till svenska lantbruk återkommer alltid till en enda central sak: Att det är fult att tjäna pengar.

Men det finns ingen motsättning mellan goda vinster och en god djurvälfärd, tvärtom. Och ingen behöver tvivla på att svenska minkar har det bäst i världen, alla som är nyfikna är välkomna till en öppen gård och själva se efter. Även Signe Hellgren.

Johan Dalén

VD för Svensk minknäring

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons