Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om och tänk nytt

Annons

Ett varmt tack för alla de inlägg i lokaltidningen som kommit från anhängare till skolmuseets bevarande. Det är ju självklart, att samhället först och främst måste ta ansvar för omsorg, vård och skola. Det är likadant för varje individ att sköta sina plikter mot samhället genom skatter och dylikt.

Men! Livet vore trist om man inte kunde unna sig något extra!

Jag är som många vet en äkta Västanforsgrabb – spelade bandy i VIF och kom efter studier tillbaka till Fagersta som folkskollärare 1947. Trivdes med skolarbetet, fick förtroende att bli skolledare 1956-57 och var med och utrustade nybyggda Mariaskolan.

Vi saknade konstverk på väggarna bland annat. En lärare från Sundbo föreslog att jag skulle åka ut till Sundbo gamla skola och se om det inte fanns något där att sätta på väggarna.

Jag gjorde så och fann fyra intressanta ”årstidsplanscher” från 1800-talet. Dessa ramades in och placerades i matsalen.

Nu hade intresset för gamla skolföremål vaknat. Eftersom jag blev rektor efter några år, fick jag möjlighet att ta vara på gammalt skolmaterial från nedlagda skolor i Sundbo, Moren, Åvestbo, Hedkärra, Fagersta och Västanfors. Föremålen förvarades i källaren på Alfaskolan.

1971 invigdes Per Ols-skolan och då anordnade vi en utställning i två klassrum ”Så är det nu” - ”Så var det då”.

Alltså en modern skola och en gammal skola med olika tiders inredningar. Utställningen väckte stort intresse. Inte minst för besökare utifrån.

1982 lades Västanfors skola ned. Då väcktes tanken att göra den gamla Klockarbergsskolan till skolmuseum – mycket skulle kunna berättas om hur det gick till att förvandla en modern matsalsbyggnad till ett skolmuseum.

Många timmars intensivt arbete förestod. Frivilliga krafter i hembygdsförening gjorde tillsammans med skolelever och lärare från Brinell ett gott arbete. Vi hade fått ett anslag på 50 000 kronor från skolstyrelsen men behövde bara använda en del därav.

1985 invigdes Klockarbergsskolan som skolmuseum och nu började besökare komma från många håll. Först och främst skolelever från Fagersta och andra grannkommuner. ”Fröken Clary” blev en populär person som hade gammaldags lektioner i tidstrogna kläder.

Vi har fyra fullskrivna gästböcker. Av de mest kända besökarna kan nämnas skolminister Bengt Göransson och borgar-

rådet i Stockholm John-Olle

Persson, som för övrigt skänkt den svarta tavlan till museet.

Skolmuseet har uppmärksammats vida omkring och själv har jag av Fagersta kommun erhållit ett kulturstipendium. Dessutom har jag av Västmanlands Fornminnesförening fått ett värdefullt diplom. Jag skulle gärna avstå dessa utmärkelser om vi fick ha skolmuseet kvar.

Till politikerna i Fagersta: Tänk om – Tänk nytt!

Ragnar Wahlfeldt, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons