Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tror Norberg på Norberg?

Annons

Vem ska tro på Norberg, om inte Norberg? Om en kommun är instabil, och visar att beslut inte gäller längre än en mandatperiod eller ett budgetår törs varken nya invånare eller företag flytta hit.

Om en kommun däremot trovärdigt och enigt talar om vad som gäller, att vi vill satsa på oss själva och ska finnas kvar kan det motsatta i stället hända.

Jobben kan man pendla till, om man gillar och tror på kommunen som bostadsort. Familjer som vill flytta till vår region tittar på vad som finns och erbjuds i vardagen, i form av lekparker, ungdomsgårdar, barnomsorg och skola.

Norberg behöver fundera mer över sina beslut. Karbenning hade kanske inte haft så dåligt elevunderlag i dag om man vågat vara lite visionär.

Minst en familj valde att flytta från Norberg, och en annan valde en skola utanför kommunen, bara för att Nickebo avvecklades som skola. Fanns det med i besparingskalkylen?

Högre upp i åldrarna, är det ännu lättare att välja en skola utanför kommunen. Har vi även missat inflyttning för att Norberg inte trodde på Norberg då och i andra frågor?

Vad händer när fritidsgården Unkans verksamhet minimeras? Det flyttar ständigt familjer från storstäder till landsbygden, men ska de välja Norberg måste vi ge dem skäl.

Då behöver också politiken vara delaktig i att forma långsiktiga beslut, inte bara utifrån mest effekt för stunden, utan bäst effekt över tid.

Det måste också finnas ett innehåll i visioner, tillväxtprogram och andra styrdokument. I dagens versioner på hemsidan finns vackra ord som ingen kan säga emot för de är självklarheter. Problemet är att Sveriges alla kommuner säger samma sak.

Några sticker ut och om de

visar handling lyckas de ofta.

Norbergs nuvarande vision för 2015 är vacker, men är den genomtänkt med handlingsplaner? Ett mål ät att sänka energiförbrukningen, som vida överstiger de nationella målen.

Befolkningen 2015 ska vara 6 500. En fin tanke, men de sista tio åren har vi minskat cirka 200 personer – som plötsligt ska vända till en årlig ökning på cirka 175 eller 3 procent. Västerås, som gått mycket starkt framåt i många år ökar cirka 1 procent årligen…

Kommunen behöver en ny, stark och realistisk vision, som visar att vi tror på Norberg och vad vi erbjuda – och sedan jobba efter den. Enstaka budgetar ska inte få förändra visionen, utan den ska finnas där, hela tiden i visshet om att om vi satsar och tror på oss själva kommer andra att göra detsamma.

När Norberg i ord och handling visar att man tror på Norberg, då kommer det att hända saker igen!

Johan Stråhle, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons