Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst och tacksam

Annons

Inför valet i höstas fick kommunalrådet Stig Henriksson, V, frågan om hur man skulle tackla

arbetslösheten i kommunen. Han svarade att det ansvaret ligger hos avdelningen Försörjning och arbete.

Det folk inte vet är att den kommunala avdelningen utnyttjar människor med fysiska eller psykiska åkommor, långtidsarbetslösa och socialt utslagna personer.

De får jobba inom organisationen, oftast på alltjänst eller kommunala kaféer, till exempel på Malmen och Koltrasten. De jobbar heltid mot ersättning i form av socialbidrag eller i en så kallad skyddad anställning.

Skyddad anställning kan man få om man har en medicinsk

diagnos som bevisar att man inte fungerar på den reguljära arbetsmarknaden. Den är tidsbestämd och förlängs per år eller halvår, så man vet aldrig om man får stanna på sin arbetsplats eller

inte.

Lönen ligger på 15 600 kronor före skatt och kommer som ett EU-bidrag via Arbetsförmedlingen, så kommunen man arbetar åt betalar alltså inte lönen.

Man blir lovad stöd i arbetet för att rehabiliteras och förberedas för den vanliga arbetsmarknaden, men arbetar ändå minst lika hårt som vilken kommunalarbetare som helst och

läkarbesök under arbetstid är inte att tala om.

De människor som har anställningar vågar inte klaga, de är rädda för att anställningen inte om förlängs om de kämpar för sina rättigheter. De ifrågasätter då de tidigt lär sig att man ska vara tacksam mot Fagersta kommun. I längden blir man övertygad om att man inte är värd att ha rättigheter.

Min erfarenhet av den här

typen av anställning i Fagersta kommun är att man aldrig får raka och tydliga besked från ledningen. Man ska hålla tyst och vara tacksam. Man får inget stöd i arbetet, vilket behövs när huvudsyftet med skyddad anställning är rehabilitering.

Man bryr sig inte om hur

människor mår och behandlas. Man släpper människor som mest behöver hjälp och lämnar dem i fortsatt arbetslöshet.

Arbetsbefriad, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons