Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsagd efter två dagar

Annons

Alltjänst eller AMA eller vad de nu är för namn man använder i Fagersta kommun för att få ut människor i aktiviteter i någon form.

Man ska ha det snyggt på alla papper utifall att det blir en genomsyn från högre ort. Så är det bara. Man tar absolut ingen hänsyn till den enskildes eventuella problem.

För några år sedan fanns de en man som jobbade inom AMA. Han hade som många andra problem med sprit och annat, vilket man inte på något sätt valt själv.

Livet gjorde att han hamnade där så som många andra. Absolut ingen säger efter årskurs nio att han eller hon ska bli missbrukare så att framtiden är utstakad.

Många tyck tro att det går till just så. På livets både breda och smala gata kan mycket hända som vi inte är skuld till.

Åter till denna man. Han hade en tisdag skrivit på tillsvidareanställning ett år. Frid och fröjd för han trivdes och kunde hålla sig från missbruket.

Torsdagen två dagar senare meddelades han av AMA:s chef att fredagen var hans sista arbetsdag och att han skulle infinna sig på Arbetsförmedlingen följande måndag.

Han fick en chock och efter mycket tänkande drogs hans ben ner till trösteriket Systembolaget och han inhandlade det han tyckte han behövde för att stå ut med vad han varit med om.

Kaos i hjärnan alltså. På hemvägen drack han. Han mötte några av sina forna suparvänner och osämja uppstod över vad som finns i systemkassen.

Han blev nedslagen rejält

av flera personer. På något sätt

lyckades han med huvudvärk ta sig hem till sängen. Jag vet inte om han blev sparkad i huvudet men en liten blödning i ett kärl började ända hans liv så sakta.

Till slut tog blödningen fart och han avled. I mina ögon och med min erfarenhet som är ganska stor mördades han. Han som så glatt också försökte räta upp sitt liv.

De värsta är att de finns fler som råkat ut för saker som slutat riktigt illa. Arbetsledare och andra ansvariga tycks ibland inte ha ett korn av medkänsla.

Jag är inflyttad från en större stad och förvånas av hur man hanterar folk i den här kommunen.

Jag har en vän som åkt ut och in på våra ”fängslehus” i landet. När han kom hem en gång gick han hungrig till socialen för att kanske få lite matpengar. Svaret han fick var: Gå ut i skogen och ät lite rötter och bär!

Jag tror att det är sant för jag är själv kontaktperson åt en del personer som själva kontaktat mig, alltså valt ut mig och jag gör det utan en krona på villkoret att de inte blandar in socialen i Fagersta och det har de inte gjort.

Jag har vid några tillfällen varit

tvungen att följa med på olika möten och jag förundras över deras maktutövande, hur de förnedrar och på de sättet höjer sig själva på andras bekostnad.

Har inte jag fått kört mitt ”race” med dessa ungdomar har det aldrig gått. Alla har klarat sig och en av dem är i dag som min egen son.

Han var för sju år sedan stadens största rötägg. I dag en stadgad blivande familjefar med stor ansvarskänsla. Jag beundrar denne kille och jag älskar honom som om de vore min egen son.

Ja, du Pråban, det finns mycket att undra över i denna kommun med de fina stödboendet som de bokstavligen stormar om.

Maria, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons