Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad innehåller slammet?

Annons

Kan det stämma det Arne Fahlin skrev i sin insändare den 17 juni angående slamhanteringen i Fagersta kommun, eftersom ingen har besvarat insändaren? Man blir lite rådlös över att varken Stig Henriksson eller Harold Nilsson kommenterat den!

Den 25 juli kunde man läsa på text-TV att docent Linus Sandegren, Uppsala universitet, skrivit en doktorsavhandling om slam som gödning.

Slammet kunde ge resistenta bakterier i gröda som odlas i den! Tillika kan den sprida salmonella och andra bakterier.

Ser man på den slamhantering som är i kommunen, där man blandar slammet med kompost och säljer som jordförbättring, undrar man vad det innehåller. Flera som köpt ”jord” har fått sortera ur plast, plåt, kondomer och så vidare som funnits med i den av kommunen sålda jorden. Vad händer om befolkningen odlar i denna jord? Mig veterligen gör många det.

Hur hanteras slammet vid Sänkmossen? Enligt vad jag förstår lagras det på asfalterad plan utan skydd för avrinning ned i bäck i närheten. Bäcken leder väl ned i Melingssjön? Melingssjön växer oroväckande igen, karpen har väl knappast överlevt.

I dagsläget kan man ju undra om det inte inom en snar framtid kommer att visa sig att Ehec-bakterierna kommer från denna hantering av slam från reningsverken. Alla ska nu bygga om sina avlopp, kommunen kommer och tömmer avloppen, blandar det med kompost och säljer det som jord.

Vet befolkningen att det är skiten från toan som de kör ut i sina trädgårdar? Kommunen använder väl samma jord i parker där barn kan stoppa jord i munnen?

Tungmetallerna finns kvar i den jorden. Mig veterligen pågår det ett försök att hitta en process för att minimera tungmetaller vid slamhantering. Har Fagersta kommun redan den processen? Informera övriga kommuner och länder i så fall!

Hoppas på svar från ansvariga i kommunen, eller är det något som de anser ska tystas ned? Stig Henriksson brukar ju inte vara svarslös.

Fagersta

Lisa på kammarn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons